ellensúly

2018.02.12. 09:13

Hiába emelkedik a vízszint, Tuvalu csak nő

Új kutatások szerint nem csökken, hanem növekszik Tuvalu területe, holott a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés miatt a csendes-óceáni szigetország a térség egyik legveszélyeztetettebb területe – állapították meg új tanulmányukban az új-zélandi Aucklandi Egyetem kutatói.

Filipepe Thomasi, age three, bathes beside the wreck of the Van Camp fishing trawler on Funafuti Atoll, 20 February 2004, home to nearly half of Tuvalu's entire population of 11,500. Tuvaluans fear that global warming induced changes in sea level coupled with king tides and cyclones will soon render their Polynesian archipelago uninhabitable. AFP PHOTO/Torsten BLACKWOOD / AFP PHOTO / TORSTEN BLACKWOOD

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Torsten Blackwood

A szakemberek műholdas és légi felvételek alapján megvizsgálták, hogy milyen geográfiai változások történtek Tuvalu kilenc atollján és 101 korallszigetén 1971 és 2014 között.

Azt találták, hogy nyolc atoll és a kicsiny korallszigetek háromnegyede nőtt a vizsgált időszakban, azaz 2,9 százalékkal lett nagyobb Tuvalu teljes területe annak ellenére, hogy a globális átlagnál kétszer nagyobb mértékben emelkedett a tengerszint a szigetország térségében.

Paul Kench, a Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője kétségbe vonta azt a feltételezést, hogy az alacsonyan fekvő szigetországokat el fogja önteni a tengervíz.

„Úgy véljük, hogy a csendes-óceáni atollokat a vízszintemelkedés miatt el fogja önteni a tenger, de egyre több bizonyíték van arra, hogy ezek a szigeteke földrajzilag dinamikusan és folyamatosan változnak”

- hangoztatta.

„A tanulmány eredménye a várakozásokkal ellentétesnek tűnik, mivel a térségben növekedett a tengerszint az elmúlt félévszázadban, de a változásokban a meghatározó a terjedés és nem pedig az erózió volt Tuvalun” – magyarázta.

A kutatók azt találták, hogy a hullámok és a viharok által partra sodort üledékek a vízszint növekedés okozta eróziót ellensúlyozzák.

Az aucklandi kutatócsoport ennek ellenére úgy véli, hogy a klímaváltozás jelenti az egyik legnagyobb veszélyt az alacsonyan fekvő szigeteken élő nemzetekre.

Ám azzal érvel, hogy át kell gondolni a stratégiát arról, ahogyan ezek az országok a problémára választ adnak. Ahelyett, hogy elfogadnák otthonaik eltűnését és olyan országokba, mint Ausztráliába vagy Új-Zélandra vándorolnának, ezen országok lakóinak hosszú távú jövőre kell tervezniük – hangoztatják.

„Ezen kutatás alapján mi a közvélekedéssel ellentétben egy teljesen más utat képzelünk el a következő évszázadban Tuvalu számára. Miközben elismerjük, hogy a lakhatóság számos tényezőtől függ, a területvesztés nem valószínű, hogy Tuvalu kényszerű elnéptelenedésében fontos tényező lesz” – tette hozzá Kench.

Borítókép: A tuvalui Filipepe Thomasi indul víznek egy hatalmas halászhajó roncsának árnyékában.

AFP PHOTO / Torsten Blackwood

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!