árverési ritkaság

2018.06.05. 11:04

Hétmillió euróért kelt el egy Van Gogh festmény

A festő 1882-ben festett, korai tájképét komoly licitharc után egy amerikai gyűjtő vásárolta meg.

Auctioneer Francis Briest (R) announces the sale during the auctioning of the 1882 painting by Dutch artist Vincent Van Gogh "Women Mending Nets in the Dunes" at the Artcurial auction house in Paris on June 4, 2018. The first Van Gogh painting to go under the hammer in France in more than two decades sold for 7, 065, 000 euros to a US collector. / AFP PHOTO / GERARD JULIEN

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: GERARD JULIEN

Vincent van Gogh egy 1882-ben festett, korai tájképe hétmillió euróért (2,22 milliárd forintért) kelt el egy párizsi árverésen hétfőn – ismertette a BBC News.

A halászhálót javító nőket ábrázoló Fishing Net Menders in the Dunes című képet a hollandiai Hága környéki táj ihlette. Az alkotást komoly licitharc után egy amerikai gyűjtő vásárolta meg. Eredetileg 3-5 millió euróra (1-1,6 milliárd forintra) becsülték a várható árat.

Franciaországban húsz éve ez volt az első Van Gogh-kép, amit árverésre bocsátottak. Az aukciót vezető Francis Briest szerint azért kúszott fel ilyen magasra az ára, mivel a piacon alig vannak Van Gogh-festmények, a művek mind magángyűjtők és múzeumok birtokába kerültek már.

A művész 29 éves korában festette a képet, amikor Hága környékén élt egy ideig. Ebben a Van Gogh számára különösen fogékony korszakban ez volt az egyetlen tájkép, amit alkotott.

Párizsban utoljára a kilencvenes évek közepén Van Gogh The Garden in Auvers című képét árverezték el 10 millió dollárért.

A művész munkái közül 1990-ben a Dr. Gachet portréja című festmény kelt el a legmagasabb, 82,5 millió dolláros áron. Legutóbb, 2014-ben egy csendéletét, a Still Life, Vase with Daisies, and Poppies című képét adták el 61,8 millió dollárért.

Borítókép: Vincent Van Gogh Fishing Net Menders in the Dunes című képének árverését vezeti Francis Briest

Forrás: AFP/Gerard Julien

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!