nem az első eset

2018.10.28. 17:40

Hét elefántot ölt meg egy lelógó villanyvezeték Indiában

A csorda valószínűleg élelem után kutatott, amikor rossz helyre tévedtek.

Indian villagers perform rituals as a mark of respect over the carcass of two female wild elephants at Kiranchandra Tea Estate, about 25 kms from Siliguri, India, 10 September 2016. Two female Asiatic elephants were electrocuted and killed when they came in contact with electric wires of a poll, after straying into a village in search of food. (Photo by S Majumder/NurPhoto)

Áramütés pusztított el legalább hét vadon élő elefántot Indiában, amikor egy lelógó villanyvezetékbe ütköztek – közölte a helyi erdészeti hivatal szombaton.

Az elefántcsorda péntek éjjel haladt át a kelet-indiai Orisza állam Denkanal

Szadar faluja melletti erdős területen, amikor a vezetékhez érhettek – mondta el Dzsitendranath Dasz vadvédelmi szakember. A vadak tetemeit falubeliek találták meg. Az elefántok valószínűleg élelem után kutatva hagyták el az élőhelyüket – tette hozzá.

Az erdőirtás, az orvvadászat és a falvak terjeszkedése egyre szűkebb élőhelyet hagy a nagyjából 26 ezer vadon élő indiai elefántnak, ezért gyakran elkóborolnak rezervátumaikból.

Rendszeresen ütik el őket vonatok, amikor sínekre tévednek, áramütés éri őket a vezetékekből vagy emberek ölik meg őket, amikor összetűzésbe kerülnek velük.

Legalább 300 elefánt pusztult el balesetben – többek között áramütésben -, tehát nem természetes okokból az államban 2010 óta a Gadzsa Bandhu elefántvédő szervezet adatai alapján.

Biszvadzsit Mohanti állatvédő aktivista a Hindustan Timesnak elmondta, már többször szóltak az erdészetnek, hogy Denkanal környékén nagyjából 200 helyen lógnak a nagy feszültségű vezetékek, amelyek veszélyeztetik az elefántok életét, ám eddig semmi nem történt a megjavításukra.

Borítókép: Áramütés miatt elpusztult elefántok Indiában 2016-ban

S Majumder/NurPhoto/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!