Bükkábrány

2021.03.07. 14:25

Hatezer éves temetőben találtak arany tárgyakat a régészek (videó)

Arany tárgyakat találtak egy 6 ezer éves rézkori temető feltárásakor a bükkábrányi lignitbánya területén a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei – közölte az intézmény.

Forrás: hermuz.hu

Tájékoztatásuk szerint a temető egy rézkori népességhez tartozott, a bükkábrányi bánya területén feltárt három női sírból több mint egy tucat aranytárgy került elő, elsősorban karikás és kúpos lemezcsüngők, amelyek egykor egy fejdísz részei lehettek. Mint írták, ezt onnan tudni, hogy a halánték környékéről kerültek elő a tárgyak.

Ezek a csüngők, habár több rézkori lelőhelyről is ismertek hasonló darabok,

magas igényű kialakításuk folytán az eddig ismert legszebb példányok közé tehetők.

A közelmúltban feltárt temető különlegessége, hogy egy rangos férfi temetkezési helye is előkerült, a sírban azonban nem arany tárgyakat, hanem egy pattintott kőpengét, egy csiszolt kőbaltát és egy két kilós rézcsákányt találtak. Utóbbit inkább egyfajta jogarként használhatta, mint tényleges szerszámként.

E négy gazdag temetkezés mutatja a korabeli közösség előkelő egyéneit,

ezek a tárgyak presztízsértékkel bírtak, hiszen az arany még akkor ritkaságszámba ment,

a nyersanyagot valószínűleg a Kárpát-medencéből szerezték be, felszíni ércgyűjtéssel és aranymosással. Arra, hogy helyben állították elő vagy készen hozták valahonnan, a tárgyak kidolgozásából nem lehet következtetni.

Borítókép: Herman Ottó Múzeum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!