populáció

2019.09.20. 17:01

Hat éve nem öltek orrszarvút egy kenyai vadrezervátumban

Az elmúlt hat évben egyetlen súlyosan veszélyeztetett keskenyszájú orrszarvú vagy déli szélesszájú orrszarvú sem esett áldozatul orvvadászoknak egy észak-kenyai vadrezervátumban.

Geoffrey Chege, a Lewa Wildlife Conservancy munkatársa szerint a vadrezervátum területén egyre nő az orrszarvúpopuláció, ami az állatok megóvását célzó erőfeszítéseik hatékonyságát jelzi.

A vadrezervátum sikerének kulcsa, hogy szorosan együttműködik a helyi közösségekkel, jól képzett és erősen motivált vadőrökkel dolgozik együtt, valamint a rendelkezésre álló technológiai lehetőségeket is kihasználja.

A vadrezervátumban idén eddig – szeptember 1-ig bezárólag – 26 rinocérosz született. A terület jelenleg 105 keskenyszájú orrszarvúnak és 99 déli szélesszájú orrszarvúnak ad otthont.

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat szerint 2018 végén nagyjából 1400 orrszarvú élt a kelet-afrikai országban, a populáció 13 százaléka a Lewa-Borana régióban.

A keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján. A Lewa vadrezervátumban az 1980-as évek elején kezdték meg az addigra már a kihalás szélére került faj rehabilitációját.

Az elmúlt három évben 24 százalékkal nőtt a déli szélesszájú orrszarvú populációja a vadrezervátumban, ami igazi környezetvédelmi sikertörténetnek számít, mivel az alfaj a kihalás szélén állt a 20. században.

Az orrszarvútülök-kereskedelmet 1977 óta tiltja a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!