nem győzik összeszedni

2020.05.27. 08:03

Használt maszkok vannak még a tenger fenekén is (videó)

Sok helyen a maszkhiány okozta a problémát, most azonban az utcán eldobált védőmaszkokkal van gond több nagyvárosban is, az utcaseprők nem győzik azokat összeszedni. Sajnos a tengerbe is került az elhasznált védőfelszerelésekből, súlyosan veszélyeztetve ezzel a vízi élővilágot.

Forrás: V4NA

Franciaország több városának utcáit – köztük a fővárosét is – ellepték az eldobált használt kesztyűk és védőmaszkok, amelyek, azon felül, hogy környezetszennyezők, súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek az utcaseprőkre és a járókelőkre egyaránt -írja a V4NA.

Nous devions leurs distribuer des balais, ils ne méritent pas des masques ces gens. pic.twitter.com/Xq8VDshOrC

— Éboueurs de Paris (@eboueursdeparis) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 14, 2020

Párizsban 68 eurós büntetést kell fizetnie annak, aki kesztyűt, maszkot vagy bármely egyéb szemetet eldob az utcán, és, mivel nem csak a fővárosban létező problémáról van szó, több vidéki város is bevezetné a szemetelők büntetését.

Egy toulouse-i újságíró, Guillaume Pannetier újságíró a közösségi oldalakon tette közzé az utcán eldobott maszkok fényképeit, így akarja felhívni az emberek figyelmét, hogy egy maszk 450 év alatt bomlik le. Véleménye szerint felesleges felvenni a maszkot a vírus elleni védelem érdekében, ha később eldobják az utcán az emberek.

😷 Plusieurs masques sont sur les trottoirs et la voie publique de la ville Rose. Un masque chirurgical met 450 ans á se désagréger. Inutile de jeter dans la rue ce précieux outil qui permet de se protéger virus. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Toulouse #masques #coronavirus #COVIDー19 #DeconfinementJour4 pic.twitter.com/JRePu30Dr6

— Guillaume Pannetier (@GuillaumePannet) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 14, 2020

Lyonban szintén hasonló problémával küzdenek, ezért az utcaseprők a Twitteren elrettentő képekkel hívják fel a lakosság figyelmét a maszkok eldobásának fontosságára.

✅ Porter un masque : lorsque que garder ses distances n'est pas possible ou lorsqu'il est obligatoire, dans les transports en commun par exemple" target="_blank" rel="noopener noreferrer">#GestesBarrières pic.twitter.com/Q3YpXG0Mh3

Belgium fővárosában, Brüsszelben hasonló problémákkal küzdenek, itt is egyre több eldobált maszk és kesztyű hever az utcán mindenfelé, naponta több száz darabot kell az utcaseprőknek összeszedniük. Az össze nem szedett maszkokat és kesztyűket egy heves esőzés belemoshatja a főváros csatornarendszerébe, ahol dugulást okozhatnak, a hulladék egy része pedig bekerülhet a folyókba, ahonnan végül a tengerben köthetnek ki.

A brüsszeli videó igazát bizonyítja az a felvétel, amelyen az látszik, hogy a francia Riviéra strandjait és a tengert is elérte a szennyeződés, búvárok próbálják megtisztítani a vizet a sok belekerült műanyag kesztyűtől és maszktól. Sajnos eddig is sok műanyag szennyeződés került a tengerek vizébe, ám most még a maszkok is rontanak a helyzeten.

Eric Pauget republikánus képviselő úgy döntött, hogy törvényjavaslatot terjeszt elő a Nemzetgyűlésben, mely szerint 300 eurós bírsággal büntetnék azt, aki eldob az utcán egy maszkot, a politikus abban bízik, hogy ez majd elrettenti a szemetelőket.

Címkék#v4na#Maszk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!