Lopott kincsek

2020.10.23. 09:32

Három tonnányi műtárgyat adott vissza Franciaország Marokkónak

Csaknem 25 ezer régészeti emléket adott vissza Franciaország hivatalosan Marokkónak, ahonnan a lopott tárgyak származtak.

Forrás: Shutterstock

A hivatalos átadást a mediterrán kultúra marseille-i múzeumában, a Mucemben rendezték meg csütörtökön.

A mintegy három tonnányi műtárgyat október végén szállítják vissza Marokkóba.

A francia vámhatóságok 2005-ben és 2006-ban Marseilles-ben és Perpignanban foglalták le a régészeti tárgyakat, amelyeket marokkói sofőrök szállítottak luxusmárkájú autókkal.

A műtárgyak visszaszolgáltatása azonban 15 évbe tellett, mivel a különböző eljárások, köztük a bírósági adminisztráció sokáig húzódott. Az illegális műkincsszállítókra összesen 120 ezer euró (44 millió forint) bírságot szabtak ki.

A 25 ezer ősi műtárgy szaharai és az Anti-Atlasz-hegység régiójában lévő régészeti helyszínekről származik.

A lopott műkincseknek nemcsak a mennyisége hatalmas, a tárgyak típusuk szerint is nagyon sokfélék, vannak közöttük geológiai emlékek, köztük fosszíliák, állatok maradványai, de az írásbeliség megjelenése előtti időkből származó tárgyak is.

Jusszef Khiara, a marokkói kulturális örökségvédelem igazgatója történelmi pillanatként értékelte a műkincsek visszatérését.

A marokkói illetékesek egy Franciaországgal kötött konvenció létrehozását is tervezik, és elképzelhetőnek tartották, hogy a most hazatérő műkincsek egy része majd visszatérhet a Mucem múzeumba.

A régészeti lopások problémája globális jelenség, amely az utóbbi években a Földközi-tenger környéki konfliktusok miatt kapott erőre. Újra fellendült az illegális értékesítés, amelyet megkönnyítenek a közösségi hálózatok és az online értékesítési oldalak

magyarázta Xavier Deslestre, a dél-francia térség (Drac Paca) régészeti regionális kurátora.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!