veszélyeztetett faj

2021.03.02. 10:05

Halászzsineg miatt találták holtan a legritkább bálnák egyikét

Egy újabb halászzsineget lenyelt példányát találták holtan Dél-Karolina partjainál a világ egyik legveszélyeztetettebb bálnafajának, az északi simabálnának, amelyből már kevesebb, mint 400 egyed él az Atlanti-óceán északi részén.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Myrtle Beachtől 25 kilométerre, a tengerben holtan talált 11 éves hím bálna több mint négy hónapja vergődött egy halászzsineggel. Az állatot elsőként októberben látták Nantucket partjai mentén a szájából kilógó és a teste mentén végigfutó halászeszközzel. A bálnát február közepén Florida partvidékének középső részén észlelték, akkor az amerikai tengeri halászati szolgálat mentőcsapatot küldött a helyszínre, de a szakembereknek nem sikerült megszabadítaniuk az állatot a zsinórtól.

Ez a harmadik simabálna, amelyet holtan találtak a jelenlegi ellési szezon novemberi kezdete óta az Egyesült Államok keleti partvidékének déli részén. Biológusok szerint

az északi simabálnából már olyan kevés él a Földön, hogy minden egyes példány elvesztése súlyosan visszaveti az erőfeszítéseket, amelyeket a faj kihalástól való megmentésére tesznek.

Természetvédők a faj kipusztulásától tartanak, mivel évről évre több állat pusztul el, mint ahány születik. Mindazonáltal az idei, április közepéig tartó szezonban eddig 15 újszülött bálnaborjút észleltek a légi megfigyelők, többet, mint bármikor 2015 óta.

Az északi simabálnák novembertől áprilisig az Atlanti-óceán jéghideg északi részéről a melegebb észak-floridai vizekre vonulnak világra hozni utódaikat.

Borítókép: Északi simabálna (eubalaena glacialis) / Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!