Fontos az óvatosság!

2021.08.25. 15:00

Gyermeke életét kockáztatja, aki sok füstöt lélegez be

Az erdőtüzek hatásainak vizsgálata rámutatott, hogy a füst növeli a koraszülés esélyét.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Stanford Egyetem tanulmánya szerint az erdőtüzek füstje 2007 és 2012 között akár 7000 plusz koraszülést is okozhatott Kaliforniában. Environmental Research című szaklap arról is beszámolt, hogy a kutatók több mint hárommillió születési adatot vetettek össze a műholdas és földi adatokkal. Így vizsgálták, hogy a terület egyes részein mennyire voltak kitéve az erdőtüzek füstjének a kismamák.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a jómódú környékeken lakó terhes nők ugyanolyan valószínűséggel szenvedtek a füst hatásaitól, mint a szegényebb területeken élők.

Az eredmények alapján minél több napig volt egy anya a terhesség alatt az erdőtűz füstjében, annál nagyobb volt a koraszülés valószínűsége. Sam Heft-Nealt, a tanulmány vezető szerzője kifejtette, hogy egyheti füstnek való kitettség öt százalékkal, egyhavi pedig húsz százalékkal növelte a koraszülés esélyét. A The Guardian szerint az eredmények további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a füst és az égésből származó apró légszennyező részecskék súlyosan károsíthatják az emberi szervezetet, többek között szívrohamot, stroke-ot, asztmát és mentális betegségeket is okozhatnak.

A szálló por bejut a szervezetbe és gyulladást okoz, ami számos negatív egészségügyi következménnyel jár – magyarázta Marshall Burke, az amerikai Élelmezésbiztonsági és Környezetvédelmi Központ igazgatóhelyettese.

A szerzők szerint ráadásul a helyzet a vizsgálati időszak vége, vagyis 2012 óta sokkal rosszabb lett. Az elmúlt években ugyanis drámaian megnőtt az erdőtüzek száma. Összességében pedig az elmúlt öt évből négyben több volt a füst, mint a tanulmányban vizsgált bármelyik évben.

Heft-Neal az eredmények alapján felhívta a figyelmet arra, hogy az állapotos nőknek fokozottan ügyelniük kell az erdőtüzek füstje elleni védekezésre. Ezért lehetőség szerint az érintett területeken zárt térben kell tartózkodniuk, amelynek levegőjét légszűrő rendszer biztosítja, valamint jó minőségű maszkot kell használniuk a szabadban.

A szakember arra is kitért, hogy az erdőtüzekből következő légszennyezés miatt az állami és szövetségi kormányzatnak lépéseket kell tennie a megelőzés érdekében. Hozzátette, minden egyes koraszülés átlagosan 70 ezer dollárba, vagyis 20 millió forintba kerül a társadalomnak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!