Buckingham-palota

2021.02.10. 14:36

Fiúgyermeknek adott életet Eugénia hercegnő, a brit uralkodó unokája

A gyermek 8 font és 1 uncia, vagyis 3657 gramm súllyal született.

Princess Eugenie in Ascot, United Kingdom, 18 June 2019. |

Forrás: AFP

Fotó: Picture-Alliance via AFP

Fiúgyermeknek adott életet kedden Eugénia hercegnő, a brit uralkodó 31 esztendős unokája. Az újszülött a 11. helyre került a brit trónutódlási sorban és II. Erzsébet királynő kilencedik dédunokája.

Eugénia hercegnő András yorki hercegnek, a királynő harmadik gyermekének másodszülött leánya. Édesanyja András elvált felesége, Sarah Ferguson.

A Buckingham-palota kedd esti bejelentése szerint a kisfiú délelőtt jött a világra a londoni Portland kórházban, ugyanott, ahol 1990-ben édesanyja.

A gyermek 8 font és 1 uncia, vagyis 3657 gramm súllyal született.

A királyi család londoni hivatalának közleménye szerint a királynő – aki áprilisban ünnepli 95. születésnapját – és férje, az idén 100 esztendős Fülöp edinburghi herceg elragadtatással fogadta a legújabb dédunoka érkezését.

A palota a gyermek nevét egyelőre nem ismertette.

Eugénia, aki angol irodalmat és történelmet tanult Newcastle egyetemén, a tizedik a brit trónutódlási sorban, nővére, Beatrix hercegnő után, de valójában senki nem számol azzal, hogy valaha is ő lenne az Egyesült Királyság uralkodója. Jóllehet hercegnőként és az uralkodó unokájaként jogosult a „királyi fenség” megszólításra, a királyi család hivatalos tevékenységében nem vesz részt, polgári állása van, a londoni Hauser and Wirth kortárs képzőművészeti galéria igazgatói tisztségét tölti be.

Ennek megfelelően szinte teljes biztonsággal kizárható az is, hogy kedden született első gyermeke valaha trónra lép.

Eugénia és polgári származású férje, Jack Brooksbank 2018. október 12-én házasodott össze. Az esküvő a windsori királyi rezidencia Szent György-kápolnájában volt, II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg, valamint 850 meghívott vendég jelenlétében.

Jack Brooksbank 2010-ben, egy svájci sítúrán ismerkedett meg Eugéniával, és három éve, nicaraguai utazásuk idején kérte meg a hercegnő kezét.

A vagyonos családból származó Brooksbank divatos – a királyi család ifjabb tagjai által is látogatott – londoni klubok és szórakozóhelyek igazgatója volt, ezzel azonban néhány éve felhagyott és saját borkereskedő céget alapított.

Emellett az Oscar-díjas hollywoodi sztár, George Clooney és barátai alapította Casamigos tequilacég globális márkanagykövete.

Borítókép: Eugénia hercegnő 2019-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!