A fittség fiatalít

2019.02.19. 17:00

Fekvőtámaszozás volna a hosszú élet titka?

Nem véletlenül izzadtuk végig a felméréseket az iskolai tornaórákon: aki ugyanis nem képes megcsinálni tíz fekvőtámaszt, nagyobb eséllyel kap szélütést vagy szívinfarktust egy kutatás szerint.

Forrás: Shutterstock

Azok a középkorú férfiak, akik nem képesek 10 fekvőtámaszt megcsinálni, nagyobb eséllyel kaphatnak szélütést vagy szívinfarktust – állítja a Harvard Egyetem kutatása, amelyről az Origo számolt be kedden a brit Independent portál nyomán.

Mint írják, a legkevesebb 40 fekvőtámaszt teljesíteni képes férfiaknak nem nagyon kell aggódnia,

hiszen az ő esetükben a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata 97 százalékos csökkenést mutatott

- de már a 21 fekvőtámaszt teljesíteni tudók esetében is negyedével csökkent a korai halálozás rizikója.

„Azok az önkéntesek, akik minimum 11 fekvőtámaszt megcsináltak, jóval kevesebb kardiovaszkuláris problémával szembesültek” – idézi az Origo cikke a kutatókat, akik szerint fekvőtámaszozással pontosabb képet lehet kapni az egyén egészségi állapotáról, mint például futással vagy más fizikai állapotfelméréssel. Hozzátették azt is, hogy ez gyorsabb és költséghatékonyabb is a hagyományos technikáknál, és könnyebb megszervezni is.

A vizsgálatban 1000 aktív tűzoltót vizsgáltak az Egyesült Államokban, a résztvevők átlagéletkora 39,6 év, testtömeg-indexe (BMI) 28,7 volt. A tanulmány 10 évig vizsgálta az érintettek egészségi állapotát.

Az eredmények szerint a fekvőtámaszok száma és a hosszú távú egészségi állapot között erős kapcsolat tapasztalható.

Független szakértők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a kísérlet megállapításait más csoportoknál, például kevesebb testmozgást igénylő munkakört betöltőknél, illetve nőknél is ellenőrizni kell – összegzett az Origo cikke.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!