görögország

2020.08.31. 22:49

Feketére festették a lángok Mükéné oroszlános kapuját

A tűzoltók közbelépésének köszönhetően a műemléknek nem esett komolyabb baja.

Feketére festették a lángok Mükéné oroszlános kapuját, de szerencsére nem sérültek meg a régészetileg fontos helyszín műemlékei – közölte hétfőn a görög kulturális miniszter.

Négy repülőgép és két helikopter segítette tucatnyi tűzoltó munkáját a vasárnapi bozóttűzben, miután a lángok elérték Görögország egyik legfontosabb történelmi helyszínét is Athéntól mintegy 120 kilométerre délnyugatra.

Az erődítménnyel ellátott bronzkori város évszázadokkal azelőtt élte virágkorát, hogy az Akropolisz elkészült volna Athénban, és az időszámítás előtti 15-12. századi mediterrán civilizáció egyik fontos központjának számított.

A lángokból származó füst feketévé változtatta a 3250 éves, kőből épült oroszlános kaput.

Lina Mendoni kulturális miniszter a műemlék hétfői megtekintése után elmondta, hogy sem a fontos építmények, sem a mükénéi múzeum nem sérült meg a tűzoltók közbelépésének köszönhetően.

A bozóttűz a régészeti lelőhely közelében tört ki, ahol alig esett és napok óta 36 Celsius-fok feletti hőmérsékletek uralkodnak.

A következő két napban 40 Celsius-fok körüli meleg várható.

Borítókép: wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!