növényápolás

2021.08.07. 13:33

Erre használhatja a kertben az ecetet

Egy igazi jolly joker a háztartásban! Az ecetet számos olyan dologra is fel lehet használni, amire elsőre nem is gondolnánk.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Növények védője

A háztartási ecet 5% etánsavat tartalmaz, és ezáltal, ha megfelelően használják, növelheti a talaj savtartalmát – ismerteti a Lakáskultúra. Sok olyan növény van, amely nem szereti a lúgos földet és sokkal jobban érzi magát több sav jelenlétében: ilyen a hortenzia, a rododendron és a gardénia is.

A meszes talaj megmentője

Ha túl sok a mész a kertünk talajában, azon is segíthetünk ecettel, hiszen semlegesítő hatással bír. Ha olyan helyen élünk, ahol kemény a víz, 4 liter csapvízhez adjunk egy pohár ecetet és ezzel locsoljuk a talajt.

Rovarirtásra is jó

A hangyák utálják az ecetet, ha csak messziről is megérzik a szagát, akkor távol maradnak a növényeinktől és a lakásunktól. Ecetes oldattal fújjuk be útvonalaikat, és akkor már nyert ügyünk is van, anélkül, hogy az egész kertet elsavasítanánk. Bónuszpont az ecetnek, hogy a cicákat is távoltartja, amennyiben nem kultiváljuk, ha a szomszéd macska a mi kertünkben tombol.

A gyümölcsfák őrzője

Régi tipp nagyanyáinktól muslicák ellen, amelyek a gyümölcseinkre törnek: vegyünk egy pohárnyi vizet, egy fél pohár almaecetet, egy negyed pohár cukrot és egy evőkanál melaszt. Ezt a keveréket fedő nélküli konzervdobozokban lógassuk fel a fák ágaira és már repülnek is el a kis kártevők. Ehhez fánként két dobozra lesz szükség.

Gyomirtásra is alkalmas

Az ecet a leginkább a fűféléknek nagy ellensége, de agresszívabb gyomokkal is megküzd. Vannak azok a növények, amelyek újra és újra megjelennek, például a beton réseiben és hiába húzkodjuk őket, voltaképpen a gyökerüket sosem sikerül eltávolítani: ilyenkor érdemes durva gyomirtók helyett ecettel próbálkozni. Az agresszívabb gyomirtáshoz egy liter víz, 2 kanál só és öt kanál ecet egyvelegére lesz szükség: ezt öntsük a résekbe és az idegesítő gaz egy csapásra eltűnik.

Gombaölő

Ha a növényeink le vannak gyengülve, a rózsákon fekete foltok éktelenkednek és egyéb gombák gyötrik a virágainkat, akkor az ecetet gombaölőként is bevethetjük. A virágokat 4 kanál ecet és három liter víz egyvelegével tudjuk helyrehozni.

Ha lisztharmattal van dolgunk, akkor elég lesz 2-3 kanál ecet is, ugyanannyi vízbe: ezzel az oldattal kell lespriccelni a növényeket. Ez még messze nem árt magának a levélnek, viszont a gombát biztonságosan megöli.

Borítókép: illusztráció

Címkék#kert#ecet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!