élő bolygó

2021.05.20. 14:00

ENSZ-jelentés: a szárazföld 17 százaléka védett, de további erőfeszítésekre van szükség

A szakemberek szerint ugyanakkor a védelem minősége megkérdőjelezhető.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szárazföldi területek és szárazfölddel körülhatárolt vizek immár 17 százaléka védett, ám további erőfeszítésekre van szükség a bolygó természetes erőforrásainak megóvásáért – figyelmeztet egy szerdán kiadott ENSZ-jelentés.

Egy évtizeddel ezelőtt a világ számos országa célul tűzte ki, hogy a szárazföldi területek és vizek legkevesebb 17 százaléka, valamint a partmenti és tengeri területek 10 százaléka – különös tekintettel a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma-szolgáltatások szempontjából kulcsfontosságú régiókra -, védelmet élvezzenek 2020-ra.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) közös jelentése szerint ezt a célkitűzést részben sikerült is teljesíteni.

A szakemberek szerint ugyanakkor a védelem minősége megkérdőjelezhető, ugyanis az érintett területek között túl sok olyan van, amely elszigeteltségéből adódóan nem biztosít elegendő szabad helyet az ott élő teremtmények számára.

Csaknem 22,5 millió négyzetkilométernyi szárazföldi terület és szárazfölddel körülölelt víztömeg élvez ma már védelmet, ami meghaladja a 17 százalékos célt, amennyiben beleszámítjuk a hivatalos státusszal egyelőre nem rendelkező védett övezeteket.

Az óceánok esetében azonban bőven van még tennivaló, mivel a jelenleg védett 28 millió négyzetkilométer csupán 7,7 százaléknak felel meg, ami elmarad a célul kitűzött 10 százaléktól.

Az UNEP és az IUCN is sikernek könyvelte el ugyanakkor, hogy a jelenleg védett területek 42 százaléka az elmúlt évtizedben adódott hozzá a listához.

A szakemberek a védett területek közötti kapcsolatok kialakítását sürgetik az ott élő teremtmények és az ökológiai folyamatok szabad áramlásának biztosításáért, valamint a védett övezetek környékének védelmét és a helyi közösségek jobb bevonását javasolják.

Az IUCN szerint továbbá a biológiai sokféleséggel foglalkozó, októberre tervezett ENSZ-csúcstalálkozón 30 százalékban kellene meghatározni az új célt a szárazföldi és tengeri védett területekre vonatkozóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!