Űrkutatás

2019.02.24. 19:00

Ennél élesebb képek már nem lesznek a Plútón túl keringő égitestről

A lehető legélesebb, legrészletesebb felvételeket küldte el az Ultima Thule nevű kisbolygóról a NASA New Horizons űrszondája. 

This handout photo released by NASA shows New Horizons project scientist Hal Weaver of the Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory speaking about new data received from the New Horizons spacecraft during a press conference after the team received confirmation from the New Horizons spacecraft that it has completed the flyby of Ultima Thule, Tuesday, January 1, 2019 at Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) in Laurel, Maryland. - A NASA spacecraft on Tuesday January 1st, 2019, flew past the most distant world ever studied by humankind, Ultima Thule, a frozen relic of the early solar system that could reveal how planets formed. (Photo by NASA/Joel Kowsky / NASA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA / JOEL KOWSKY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---

Forrás: NASA / AFP

Fotó: Joel Kowsky

A képeket a New Horizons akkor készítette, amikor január elsején elrepült a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, a 2014 MU69, nem hivatalos nevén Ultima Thule kisbolygó mellett.

Hat és fél perccel azelőtt készült a felvétel, hogy az űrszonda a lehető legközelebb került január elsején az égitesthez – olvasható a NASA honlapján, amely bemutatta felvételeket.

Az Ultima Thule nevű kisbolygó az űrszonda egyik felvételén
Fotó: AFP / NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute

A képek pixelenként 33,5 méter felbontásúak. Ez a nagy felbontás lehetővé teszi az Ultima Thule felszíni jellegzetességeinek alaposabb megfigyelését. Tudóscsoportunkban most vitatjuk meg, hogy a képen látható mélyedések vajon becsapódások nyomán keletkezett kráterek, esetleg szublimációból eredő gödrök, vagy beomlott gödrök lehetnek-e, esetleg valami teljesen más képződmények – közölte John Spencer, a projekt egyik vezető tudósa.

Ez volt a legnagyobb felbontású megfigyelés, amelyet a New Horizons űrszonda képes elvégezni egész missziója során – közölték a NASA kutatói, akik szerint ez a részletes megfigyelés jóval bonyolultabb feladat volt, mint a Pluto törpebolygó melletti 2015-ös elrepülés során végzett megfigyelések.

A kisbolygó fotók alapján készített fantáziarajza
Fotó: Mark Garlick / Science Photo Library / MGA

A New Horizons űrszondát 2006. január 19-én indították útnak, elsődleges feladata a Pluto kutatása volt, 2015. július 14-én haladt el a törpebolygó mellett, minden eddiginél közelebb jutva hozzá.

Az Ultima Thulét 2014-ben a Hubble űrteleszkóp fedezte fel, a NASA 2015-ben döntött úgy, hogy a New Horizons misszióját kiterjesztik a kisbolygó vizsgálatára.

Borítókép: Hal Weaver, a program egyik munkatársa a felfedezésről tudósító egyik korábbi sajtókonferencia kivetítőjén, az Ultima Thule nevű kisbolygó képe mellett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!