rózsaszín csillogás

2018.11.14. 10:47

Elképesztő áron kelt el a gyémántok Da Vincije

Ennyi pénzből kastélyt is lehetne venni, nem is egyet.

Christie's auction house jewellery specialist Rachel Evans-Omeyer poses with an 18.96 carat Fancy Vivid Pink Diamond on show in London on September 25, 2018 before its November auction with an estimate at US $30 to $50 million. (Photo by AFP)

Rekordáron, több mint 50 millió dollárért (14,3 milliárd forint) kelt el a Pink Legacy elnevezésű rózsaszín gyémánt – közölte a Christie's aukciósház a kedd esti árverés után. Rózsaszín gyémánt karátjáért még soha nem fizettek ennyit a Christie's szerint. Az új tulajdonos Harry Winston neves amerikai ékszerész lett.

Az aukciósház előzetesen 30-50 millió dollárt várt a majdnem 19 karátos, négyzetes csiszolású kőért, melynek színintenzitása – ami arra utal, hogy milyen erősen mutatkozik meg a szín a gyémántban – „élénk fantázia”, a lehető legjobb. A drágakő hosszú ideig a De Beers bányakonszern egykori tulajdonosa, az Oppenheimer család birtokában volt. Több mint száz éve találták Dél-Afrikában, és valószínűleg az 1920-as években munkálták meg, azóta nem változtattak rajta. Az eladó kilétét az aukciósház nem hozta nyilvánosságra.

A drágakő a Christie's őszi genfi ékszeraukciójának fénypontja volt, a megjelentek tapsban törtek ki a leütési ár elhangzásakor. A kő végül a járulékokkal együtt 50,375 millió dollárért kelt el.

Rahul Kadakia, a Christie's ékszerosztályának nemzetközi vezetője szerint az aukciósház 251 éves történetében csak négy élénkrózsaszín gyémántot adott el, melyek tíz karátnál többet nyomtak.

Gondolná, hogy ez a kövecske több mint 14 milliárd forintot ér?
Fabrice COFFRINI / AFP)

„A kő a gyémántok Leonardo da Vincije” – mondta Francois Curiel, a Christie's franciaországi elnöke. A Pink Legacy karátonkénti eladási ára 2,6 millió dollár lett, megdöntve az eddigi világrekordot, amit egy sokkal nagyobb, több mint 50 karátos rózsaszín kő tartott 2,1 dolláros karátonkénti árral – mondta Curiel.

Az ékszerárverés szerdán folytatódik, licitálni lehet többek között Marie Antoinette francia királynő egyik ékszerére, mely kétszáz éve nem volt nyilvánosan látható.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!