70 millió dollárra becsülik

2018.03.30. 21:25

Elárverezik Picasso egyik önarcképét

A Christie's aukciósház árverésre bocsátja Pablo Picasso spanyol képzőművész egyik önarcképét, amely becslések szerint akár 70 millió dollárért (csaknem 18 milliárd forintot) kelhet el.

Conor Jordan, deputy chairman of impressionist and modern art at Christie's looks to Pablo Picasso's 'Le Marin' during a media preview of Christie's Hong Kong Spring Sales in Hong Kong on March 30, 2018. / AFP PHOTO / Philip FONG

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Philip Fong

A Picasso-önarckép abból az időszakból származik, amikor a festő attól tartott, hogy a nácik deportálni fogják.

A tengerész című olajfestményen egy csíkos felsőt viselő, szomorú tekintetű férfi látható egy székben. A műalkotás április 3-ig Hongkongban tekinthető meg, ahonnan Londonba, majd New Yorkba szállítják. A képet május 15-én bocsátják árverésre New Yorkban.

A sötétes, feszült hangulatú

„festményen látható személy a jobb kezével a fejét támasztja, amely a mélabú kifejezésének hagyományos módja”

- magyarázta Conor Jordan, a Christie's szakértője.

Az alkotás 1943-ban készült, amikor Picasso a német csapatok által megszállt Párizsban élt. A spanyol képzőművész attól rettegett, hogy a német titkosrendőrség letartóztatja és koncentrációs táborba hurcolja.

2017 novemberéig egy Picasso-mű volt az árverések történetének legdrágább festménye, Az algíri nők O változatáért 179,4 millió dollárt (akkori árfolyamon 49 milliárd forintot) kapott a Christie's aukciósház 2015-ben.

Borítókép: Picasso tengerésze Hong Kongban

AFP PHOTO / Philip Fong

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!