véget vetnek a szenvedésének

2021.05.11. 11:45

El kell altatni a Temzéből vasárnap kiszabadított négyméteres bálnát

Az állat újra felúszott a folyón, állapota gyorsan romlik.

A juvenile Minke whale, having been euthanised by vets from London Zoo, is lifted from the water at Teddington in southwest London after it had swum up the River Thames on May 10, 2021. (Photo by Glyn KIRK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Glyn Kirk

El kell altatni azt a négyméteres fiatal csukabálnát, amelyet vasárnap délután szabadítottak ki a Temze egyik zsilipjéből a mentőalakulatok a London délnyugati részén lévő Richmondban.

A sérült állatot több órás küzdelem árán ugyan sikerült kiszabadítani, és úgy vélték, hogy biztonságos helyre vitték, ám az ismét visszaúszott a folyón Richmond felé, és a közeli Teddingtonnál a part közelében látták hétfő reggel

- közölte a brit búvárok tengeri mentőegysége (BDMLR) .

Az apály miatt hamarosan partra vetődik. Mivel az állat állapota rohamosan romlik, állatorvosi csoport fog véget vetni a bálna szenvedésének. Az állatorvosok úgy helyezkedtek el, hogy megakadályozzák visszatérését a mélyebb vizekbe, mivel a bálna „nehezen úszik, ereje fogytán van” – tették hozzá.

Nem tudni, hogyan úszott fel az Atlanti-óceán északi részén élő állat a Temzén csaknem 90 kilométert. Valószínűleg halakat követett az Északi-tengerből fel a folyón és eltévedt.

„Meglepő, hogy senki sem látta a bálnát a Richmond-zsilipig tartó útján” – mondta korábban Julia Cable, a brit búvárszervezet munkatársa.

A richmondi a folyásiránytól legtávolabb lévő zsilip, amelynél még érezhető az Északi-tenger árapálya. Ahhoz, hogy a folyótorkolattól odáig jusson, a bálnának a belvároson át a Parlament mellett is el kellett úsznia.

Nem ez az első eset, hogy bálna téved a Temzébe. Híressé vált a Willynek nevezett északi kacsacsőrű cet, mely 2006 januárjában bukkant fel a folyóban, de megmenteni már nem tudták. 2019-ben rövid időn belül két elpusztult bálnát is találtak a Temzében, azok lényegesen közelebb voltak a torkolathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!