váltó

2020.03.04. 08:00

Egyre több francia megyében használnak helyi pénzt euró helyett

Az elmúlt tíz évben egyre több településen vezettek be helyi alternatív fizetőeszközt az euró helyett Franciaországban, átütő sikerről azonban még korai lenne beszélni.

A woman shows banknotes of the "Eusko" Basque currency on January 15, 2013 after a press conference launching its circulation in the French Basque country, in Bayonne, southwestern France. This new local currency, whose goal is to boost local employment and local shopping, is used for payment in about 190 local companies. AFP PHOTO GAIZKA IROZ (Photo by GAIZKA IROZ / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Gaizka Iroz

Strasbourgtól Baszkföldig szinte nincs olyan régió, ahol ne lenne valamilyen helyi fizetőeszköz, amit az euró alternatívájaként egyre több helyen elfogadnak – írja az V4NA hírügynökség. A módszer minden esetben ugyanaz, a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak először csatlakozniuk kell egy, a helyi fizetőeszközt kezelő egyesülethez és alá kell írniuk a helyi pénznem alapokmányát, amellyel vállalják, hogy támogatják a helyi termelést. Ezután tudnak úgynevezett alternatív fizetőeszközt vásárolni letétbe helyezett euróért cserébe, az árfolyam mindig ugyanannyi, egy euróért kapnak egy helyi valutát. Az ily módon összegyűjtött eurót egy tartalékalapba helyezik a zavartalan visszaváltás biztosítása érdekében. Ez azonban nem egyszerű, ugyanis 5% átváltási díjat kell fizetni, tehát ráfizetéses a helyi pénz euróra történő visszaváltása.

A helyi alternatív fizetőeszköz népszerűsége és elterjedése a 2008-ban kezdődött gazdasági és pénzügyi válság idejére tehető, amikor a közös európai valuta sokat vesztett az értékéből,

továbbá a klímaváltozással kapcsolatos aggodalom, a leminősítés veszélye és az adócsalások is mind olyan tényezők, amelyek az alternatív fizetőeszközök használatára ösztönözhetik a fogyasztókat, ráadásul a 2014-es szociális gazdaságról szóló új törvény értelmében a helyi valuták egyértelmű jogi védelemben részesülnek, amely szigorú szabályokat ír elő a lehetséges csalások és a pénzmosás elkerülése érdekében.

A Valeurs actuelles francia hetilap cikkéből azonban kiderül, hogy a rendszer még korántsem tökéletes, ugyanis a legtöbb helyi fizetőeszközt elfogadó boltban nem tudnak visszaadni helyi pénzben, így mindenképp arra kellene törekedni, hogy egyre több kereskedelmi egységet bevonjanak a rendszerbe.

Pont úgy, ahogy ezt a 2013-ban Baszkföldön létrehozott pénz, az eusko esetében tették, melyet ma már 4000 magánszemély, ezer kereskedő és termelő használ 22 településen.

A Baszkföldön használt helyi pénz annyira elterjedt, hogy ma már mintegy 1,5 millió eusko van forgalomban és nem csak fizetőeszközként tekintenek rá, hanem a baszk kultúra védelmének jelképeként is.

A bankjegyeken franciául és baszk nyelven szerepelnek a feliratok, a kereskedők pedig mindkét nyelven fogadják ügyfeleiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!