Szomorú változás

2021.11.06. 10:00

Egyre sivárabbá válik a madarak éneke az emberek miatt

A madarak faji sokszínűsége is fokozatosan visszaesett, továbbá csökkent az egyes madárpopulációk mérete.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egyre halkabb és monotonabb vált a madarak éneke az elmúlt 25 évben Európában és Észak-Amerikában. Egy nemzetközi kutatócsoport szerint ennek oka a fajok eltűnése, az egyedszám csökkenése. Ennek hátterében pedig az emberi tevékenység, például az intenzív mezőgazdaság áll.

A szakemberek a Nature Communications című tudományos folyóiratban számoltak be eredményeikről.

Az Észak-Angliai Egyetem munkatársának, Simon Butlernek a vezetésével a kutatócsoport a Citizen Science Monitoring projekt keretében rögzített madárdalfelvételeket és a madárészlelésekről szóló adatokat elemezte. A felvételeket és a jelentéseket érdeklődő laikusok készítették 22 európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kanada 200 ezer helyszínén. A vizsgálatban a Birdlife madárvédő szervezet osztrák munkatársai, Benjamin Seaman és Norbert Teufelbauer is részt vettek.

A tudósok az információk alapján feltérképezték az elmúlt 25 év madárdalváltozásait az adott területeken.

Szinte mindenütt csökkent az idők során a madárdal hangereje és változatossága is.

A kutatók hangsúlyozták, a veszteség nemcsak a madárvilág számára fájdalmas, hanem az emberek számára is. A természet zajai ugyanis fontosak az egészség és a jóllét szempontjából.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!