helycsere

2018.01.13. 09:28

Egyeseket kirúgnak, másokat visszavesznek

Pénteken Törökországban 262 embert kirúgtak, 1823 főt pedig visszavettek. A menesztettek közül 48-an a török hadseregben szolgáltak: 18-an a szárazföldi erőknél, 30-an a haditengerészetnél.

A visszavetteket korábban azért menesztették, mert állítólag olyan mobiltelefonos kódot használtak, amelyet a „gülenisták” is, az Egyesült Államokba menekült Fetullah Gülen hitszónok hívei.

Ankara Gülent kiáltotta ki a 2016. július 15-i sikertelen katonai államcsíny szellemi atyjának, bár a hitszónok váltig tagadja, hogy köze volt a történtekhez.

Törökországban a puccs után öt nappal rendkívüli állapotot vezettek be, és azóta több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret – köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, egyetemi tanárokat, üzletembereket, újságírókat és minisztériumi alkalmazottakat – pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek.

A török kormány e hét hétfőn jelentette be, hogy újabb három hónappal, immár hatodszor is meghosszabbítja január 19. után a rendkívüli állapotot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!