történelem

2018.06.18. 21:37

Egy vagyont fizettek Napóleon kétsarkú kalapjáért

A waterlooi csatatéren megtalált fejfedőért háromszázötven ezer eurót (113 millió forint) perkáltak egy lyoni árverésen.

This picture taken on June 14, 2018 in Lyon, southern France, shows the hat allegedly attributed to Emperor Napoleon I. This hat would have been collected, after the battle of Waterloo and the escape of Napoleon, by the captain of Dragons, the baron Arnout Jacques van Zuijlen van Nijevelt. This war trophy will go on auction on June 18, 2018. / AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

Tizenöt éves uralkodása alatt a francia császár mintegy 120 ilyen fejfedőt viselt. Tizenkilencet egyértelműen azonosítottak közülük, ezek között van a hétfőn árverésre bocsátott darab is.

„Hagyományosan Napóleonnak (1769-1821) tulajdonított kalapról van szó. Állítólag a Waterloonál elszenvedett vereség után találta meg egy holland dragonyos kapitány és nemzedékről nemzedékre adták egészen a múlt század végéig, amikor eladták a jelenlegi tulajdonosának, aki francia történelmi tárgyakat gyűjt”

- mondta el Étienne De Baecque, a De Baecque és Társai aukciósház becsüse.

„Ez egy egyszerű kalap, nemezből készült, mint amilyeneket Napóleon mindig hordott. Látszik rajta az idő nyoma, több kopás is van rajta. Néhány jellemzője is van: Napóleon például nem viselte el a kalapjaiban a belső szalagot, tehát ezt eltávolították róla”

- magyarázta.

A fejfedőt abban a selyembélésű fadobozban adták el, amelyben az 1897. évi brüsszeli világkiállításon bemutatták.

A hétfői eladási ár azonban jóval a rekord alatt marad, amelyet egy dél-koreai gyáros állított fel, aki 1,8 millió eurót (580 millió forint) áldozott egy hasonló kalap megvételére. Ez a jobb állapotban lévő kétsarkú kalap a monacói hercegi család értékes gyűjteményéből származott.

„Azért vettem meg a kalapot, hogy feldobjam a vállalati szellemet”

- mondta akkor Kim Hong Kuk, a Harim élelmiszeripari cégóriás alapítója és elnöke, aki nagyra értékelte „Napóleon zabolázhatatlan szellemét”.

A becsüs szerint nagy lelkesedés van a történelmi emléktárgyak iránt, Napóleonéi iránt különösen.

Novemberben egy mindössze tízgrammos, aranyból készült törékeny babérlevél, amely a Napóleon 1804. évi koronázásakor használt koronából származik, 625 ezer euróért (202 millió forint) kelt el Fontainebleauban, amelynek a kastélyában Napóleonnak szentelt múzeum áll, és ahol Napóleon 1814-ben lemondott a trónról.

Borítókép: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!