felfedezés

2018.03.08. 16:54

Egy üveg likőr is segíthet beazonosítani Earhart maradványait

A legendás pilótanő 1937-ben tűnt el, ő volt az első nő, aki egyedül repülte át az Atlanti-óceánt.

An May 20, 1937 photo shows US aviator Amelia Earhart on the wing of her Lockheed 10 Electra. Amelia Earhart took off from Burbank, California in 1937 on her ill-fated round-the-globe flight. A photographer documented the journey's start, but the world was unaware -- until Tuesday -- that a home movie was also made that day. A publisher released a grainy but extraordinarily well-preserved 3.5-minute film this month depicting the legendary aviatrix, smiling and self-confident, climbing aboard her plane the day before she departed on a trip that led to Earhart's mysterious disappearance over the Pacific six weeks later. Author and historian Douglas Westfall of The Paragon Agency, which is publishing the film clip "Amelia Earhart's Last Photo Shoot" along with a book of the same name, said he was approached a decade ago by John Bresnik's son, who revealed he had a potentially historic 16-millimeter film that his father had kept for decades in his office. When the elder Bresnik died, the son kept the film untouched for 20 years, until Westfall coaxed him to let him make a digital copy. The photographs from the May 20, 1937 shoot, perhaps most notably the one of a smiling Earhart leaning against the tail of her Lockheed, have been seen by millions. AFP PHOTO / HANDOUT / Albert Bresnik == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / HANDOUT / ALBERT BRESNIK "/ NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / NO A LA CARTE SALES / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == / AFP PHOTO / The Paragon Agency / Albert Bresnik

A kutatók szerint valószínűleg az 1937-es földkörüli útjának utolsó szakaszán eltűnt legendás amerikai pilótanő, Amelia Earhart földi maradványai azok a csontok, amelyeket nyolcvan évvel ezelőtt találtak a csendes-óceáni Kiribatihoz tartozó, ma már lakatlan Nikumaroro-atollon.

A Tennessee Egyetem antropológus professzora, Richard Jantz szerint az évtizedekkel ezelőtt felfedezett – ám mára elveszett – csontok több hasonlóságot mutatnak Earhart, mint egy nagy létszámú referenciacsoport tagjai 99 százalékának fizikai adottságaival – olvasható a usatoday.com-on.

Az egyetem közleménye a szakembert idézve azt írja, hogy „mindaddig, amíg nem kerül elő megdönthetetlen bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy ezek nem Amelia Earhart csontjai, addig a legelfogadottabb nézet az, hogy az ő maradványai”. A kutatók ugyanakkor maguk is úgy fogalmaznak, hogy a csontok „valószínűleg” a pilótanőtől származnak.

A tanulmány a Floridai Egyetemen kiadója által jegyzett Forensic Anthropology című folyóiratban jelent meg.

Earhart volt az első nő, aki 1932-ben – öt évvel Charles Lindbergh után – egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. 1937 júniusában fogott élete legnagyobb vállalkozásába: ő akart lenni az első nő, aki körberepüli a Földet. Kétmotoros Lockheed Electra gépével, Fred Noonan navigátor társaságában Miamiból indult útnak, hatalmas médiafelhajtás közepette.

Az út során érintették Dél-Amerikát, Afrikát, Indiát és Délkelet-Ázsiát, egy hónappal később már Pápua Új-Guineán jártak. Az út utolsó harmada a Csendes-óceánon vezetett, de a pontatlan térképek miatt ez ígérkezett a legnehezebbnek.

Earhart és navigátora 1937. július 2-án éjfélkor indult útnak a Pápua Új-Guineától négyezer kilométerre fekvő Howland-sziget felé. Earhart az indulás után hét és fél órával közölte, hogy fogy az üzemanyag, nem sokkal később arra panaszkodott, hogy rossz a rádiókapcsolat. Utolsó üzenetét nyolc és háromnegyed órával az indulás után küldte útirányukról, ezután a kapcsolat megszakadt. A kaliforniai bíróság 1939-ben nyilvánította őt halottá.

A pilótanő halálával kapcsolatos elméletek egyike szerint – amelyet maga Jantz is támogat -, Earhart annak idején a csendes-óceáni Nikumaroro-atollra vetődött. Három évvel az eltűnését követően, 1940-ben egy munkacsoport egy emberi koponyát, felkarcsontot, orsócsontot, sípcsontot, szárkapocscsontot és két combcsontot talált az aprócska szigeten. Még abban az évben D. W. Hoodless Fidzsi-szigeteki orvos megvizsgálta a maradványokat és megállapította, hogy azok egy férfitól származnak.

Jantz azonban felülvizsgálta a mérési eredményeket – mivel a csontok azóta elvesztek -, és arra jutott, hogy a maradványok nemhogy egy nőtől, de valószínűleg Earharttól származnak. A szakember összevetette a koponya, a felkarcsont, az orsócsont és a sípcsont méreteit a pilótanő fizikai adottságaival, amelyeket a Purdue Egyetem Earhart-gyűjteményében őrzött fényképekre és ruhákra alapozott.

Jantz szerint Earhart testmagasságához tökéletesen passzolnak a csontok. A legmeggyőzőbb részlet azonban a szigeten talált csontok és Earhart rekonstruált csontjainak méretbeli hasonlósága. A szakember szerint Hoodless talán a korabeli törvényszéki antropológia fejletlensége miatt hibázott.

A szigetre vetődés elméletét támogatja a The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) nevű szervezet vezetője, Ric Gillespie is, aki szerint a rádiós bejegyzések azt mutatják, hogy Earhart a gép eltűnését követően még napokig próbált kapcsolatot teremteni.

Az egyetem szerint Nikumarorón továbbá egy női cipő egy darabját, egy mérőeszközt, amely hasonlít a Noonan által használthoz, valamint az Earhart által kedvelt Bénédictine likőr egy palackját is megtalálták.

Borítókép: AFP PHOTO / HANDOUT / ALBERT BRESNIK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!