Őskori tragédia

2018.10.06. 21:05

Egy nagy madár végezhetett a neandervölgyi kisgyermekkel

A neandervölgyi ember több mint százezer éves maradványait azonosították lengyel és amerikai tudósok a Lengyelország területén eddig talált legősibb embermaradványokból – adta hírül a lengyel sajtó.

Croatia, Hrvatsko Zagorje, Krapina Zagorje county, Krapina, muzej krapinskih neandertalaca (Neanderthal Museum), built on the site where the archaeologist and paleontologist Dragutin Gorjanovic Kramberger made his important discoveries during excavations from 1899 to 1905

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Frumm John

Egy neandervölgyi gyerek két, majdnem egy centiméter hosszú tenyércsontját több állatcsonttal együtt már néhány éve kiemelték az őslénytani leleteiről híres dél-lengyelországi Ciemna-barlangból. Az idén végzett laboratóriumi vizsgálatban embermaradványként azonosították a leleteket. Az azonosítást a krakkói Jagelló Egyetem szakértői mellett a Washington Egyetem antropológia-professzora, Erik Trinkaus is megerősítette.

Pawel Valde-Nowak, a Jagelló Egyetem régészeti intézetének professzora egyedülálló leletnek minősítette a csontokat. Lengyelországban eddig csupán a modern ember, a homo sapiens maradványait találták, valamint a homo sapiens kihalt ágának tartott neandervölgyi emberek három, mintegy 52-42 ezer éves fogát. A neandervölgyi ember előtti előemberek, köztük a homo erectus csontjaira Lengyelországban egyelőre nem bukkantak rá – emlékeztetett Valde-Nowak a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

A legújabb lelet 115 ezer éves lehet. A csontok állapota nem teszi lehetővé a DNS-vizsgálatot, a kutatók viszont más tudományos módszerek alapján kétségtelennek tartják, hogy a neandervölgyi ember maradványairól van szó.

A két megőrződött gyerekcsont felülete szitás szerkezetű. A vizsgálatok kimutatták: a számos apró lyuk úgy keletkezett, hogy a csontdarabok egy nagy madár emésztőrendszerén haladtak keresztül.

A feltehetőleg 5-7 éves gyermeket valószínűleg megtámadta egy madár

- mondta el Valde-Nowak.

A neandervölgyi ember Lengyelországban feltehetőleg mintegy 300 ezer évvel ezelőtt jelent meg, hasonló időben, mint Európa más részeiben. Jelenlétüket eddig a Dél-Lengyelországban talált számos tárgyi lelet – kőből készített vágóeszközök – bizonyította, a legrégebbiek közülük 200 ezer évesek.

Borítóképünk illusztráció

Fotó: Frumm John / hemis.fr / Hemis / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!