Komoly kockázat

2021.10.03. 13:00

Egy év alatt közel 6 millió koraszülésért felelős a légszennyezés

A tudósok a világ fejlettebb részein is súlyosnak ítéltek meg a levegő szennyezettségének szintjét.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A PLoS Medicine című szaklapban publikált tanulmányban a Kaliforniai Egyetem és a Washingtoni Egyetem kutatói a beltéri és a kültéri légszennyezés hatásait vizsgálták. Eredményeik szerint majdnem 6 millió koraszülés és közel 3 millió újszülött alacsony súlya függhetett össze a légszennyezéssel a világon 2019-ben.

A tanulmány az eddigi legmélyebb elemzése annak, hogyan befolyásolja a légszennyezés a várandósság számos kulcsfontosságú mutatóját, köztük az alacsony születési súlyt és a koraszülést. Emellett a kutatás az első globális vizsgálat, amely elemezte a beltéri légszennyezés, mint például a konyhai tűzhely miatt keletkező káros anyag hatását. Eredményeik szerint a légszennyezés következményeinek kétharmada az ilyen típusú kibocsátás számlájára írható.

A koraszülés világszerte az újszülöttek halálának vezető oka, évente több mint 15 millió csecsemőt érint.

Az egész életen át tartó, súlyos betegségek aránya pedig már az alacsony súllyal születő vagy koraszülött babák esetében is rendkívül magas.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koraszülés és az alacsony születési súly globális előfordulását majdnem 80 százalékkal lehetne csökkenteni. Ehhez arra van szükség, hogy Délkelet-Ázsiában és Afrika Szaharától délre fekvő területén minimalizálják a légszennyezést. Ezeken a területeken ugyanis a legmagasabb a koraszülés aránya, többek között a kiemelkedően gyakori beltéri légszennyezés miatt.

A WHO becslése szerint a világ népességének több mint 90 százaléka él szennyezett levegőjű területen. A népesség fele pedig beltéri légszennyezésnek is ki van téve, mivel otthonában szenet vagy fát éget.

A tudósok viszont felhívták a figyelmet arra is, hogy nem csak a fejlődő országokban okoz problémát a légszennyezés. Az Egyesült Államokban például 2019-ben csaknem 12 ezer koraszülésben játszott szerepet a rossz levegő.

Rakesh Gosh, a Kaliforniai Egyetem közegészségügyi szakembere, a tanulmány vezető szerzője szerint az új, globális és szigorúan megalapozott bizonyítékok alapján a csecsemőkori megbetegedések és halálozások egyik fő tényezőjének kell tekinteni a légszennyezést.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!