Benoit Ben Lecomte

2018.06.05. 08:00

Cápákkal és szemétszigetekkel is megküzd az óceán átúszója

Az 51 éves sportembert részben kalandvágy, részben tudományos érdeklődés vezeti.

In this picture taken on June 3, 2018, French swimmer Benoit "Ben" Lecomte poses during an interview with AFP in Choshi, Chiba prefecture. Faced with an epic 9,000-kilometre (5,500-mile) adventure, his bid to become the first swimmer to accomplish the herculean feat begins in Japan and is expected to take more than six months, finishing in San Francisco. / AFP PHOTO / Martin BUREAU / TO GO WITH AFP STORY BY ALISTAIR HIMMER AND URSULA HYZY

Fotó: AFP

Mintegy 9000 kilométeres táv áll a francia úszó, Benoit Ben Lecomte előtt, aki az Atlanti-óceán után a Csendes-óceán átúszására készül. A víz nemcsak a cápák miatt veszélyes, hanem a hatalmas úszó szemétszigetek miatt is.

Lecomte az első úszó akar lenni, aki Japánból San Franciscóig úszik. A vállalkozás több mint hat hónapot vesz majd igénybe. Az 51 éves sportembert részben kalandvágy, részben tudományos érdeklődés vezeti: nyolctagú kísérőcsapatával egy sor tengeri kutatási programot akarnak végezni, hogy felhívják a figyelmet az óceán szennyezettségére és a vizet elborító műanyaghulladékra.

Lecomte kedden indul Japán keleti partjaitól, a Csiba prefektúrában fekvő Csosi halászkikötőből, ahonnan 1991-ben a honfitársa, Gerard d'Aboville szállt vízre, hogy egyedül átevezzen a Csendes-óceánon. Az óceánban a cápák és a bénulást okozó medúzák is komoly veszélyt jelentenek számára, de a Texasban élő építész nem nyugtalankodik.

Szeretem feszegetni személyes határaimat, és kipróbálni, hogy meddig tudok elmenni. Olyan vagyok, mint egy tigris a ketrecében, folyton a rácsok mellett rovom a köröket – nyilatkozta a férfi, aki már hét éve tervezi a rekordkísérletet.

Lecomte szerint az előtte álló feladat inkább fejben dől el, nem a fizikum a legfontosabb része. El kell érnie az embernek, hogy folyamatosan pozitívan gondolkozzék vagy legalább mindig legyen valami, amin gondolkodik. Ha az ember nem foglalja le a gondolatait, belekerül egy spirálba, és ekkor kezdődnek a bajok – magyarázta.

Benoit Ben Lecomte. Fotó: AFP

A sportember tervei szerint napi nyolc órát fog úszni, amivel úgy 8000 kalóriát éget el. A nap többi részében pihen, alszik és eszik majd a 20 méter hosszú Discoverer kísérőhajón, amely ugyan azon a ponton teszi ki másnap, ahonnan előző nap kiszállt a vízből. Lecomte úszóruhát, snorkelt és úszótalpat visel majd az úszáshoz. A kísérőhajón 2,8 tonna élelmet is visznek magukkal.

Mikor 1998-ban átúszta az Atlanti-óceánt, megígérte magának, hogy soha többé nem vállalkozik ilyen őrült kalandra, de az után, hogy családot alapított, úgy érezte, a Csendes-óceánnal is meg kell próbálkoznia.

Az óceán szennyezettségének nagy hatása van – mondta a kétgyermekes apa, aki a rekordkísérlet alatt 27 tudományos szervezet, köztük a NASA számára gyűjt majd adatokat az óceánról és az emberi fizikumról.

Lecomte felidézte, hogy amikor gyermekkorában az apjával a tengerparton sétált, sohasem láttak műanyag hulladékot. Manapság viszont, amikor a gyermekeit kiviszi a partra, mindent elborít a plasztik hulladék.

Úszás közben viselni fog testén egy olyan készüléket is, amely a cunami sújtotta Fukusima atomerőműből kiszivárgott radioaktivitás szintjét méri.

Mint mondta: sokat gondol arra, milyen lesz gyermekei jövője. De a plasztikszennyezés kérdésében például olyan egyszerű dolgokkal nagy változást lehetne elérni, mint az egyszer használatos műanyagokkal való leszámolás.

Lecomte elmondta: mindenki a cápáktól félti, de ő jobban tart a hideg víztől és a fájdalomtól, és attól, hogyan küzd meg vele.

Útvonala átvezet a Texas-méretű Csendes-óceáni szemétszigeten, amely Hawaii és Kalifornia között lebeg a vízen.

Csapata vízmintákat gyűjt majd, hogy a kutatók többet tudjanak meg a mikroműanyaggal szennyezett vízről.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!