komoly a veszély

2018.08.06. 14:33

Bűzös barnaalga-vész fenyegeti Mexikó üdülőövezetét

És ez bizony nem egy horror-vígjáték címe.

04 August 2018, Mexico, Playa del Carmen: Brown algae are found in front of and at Shangrila beach, 70 kilometres south of Cancún, while tourists stand at the beach. Mexico's coastal region around the tourist resort of Cancún is currently plagued by stinking algae. Photo: Nico Mazzanti/dpa

Hanem sajnos a valóság: a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem (UNAM) kutatói szerint ugyanis az ökológiai összeomlás veszélye fenyeget az úgynevezett golffű nevű barna alga (Sargassum) elterjedése miatt Quintana Roo állam partjainál.

A barna algák szennyezik az ökoszisztémát. 2015 óta megkétszereződött az algák mennyisége a latin-amerikai ország partjainál, a gyors növekedés oka valószínűleg a klímaváltozás és a környezetszennyezés – fejtette ki Brigitta Ine van Tussenbroek, az UNAM kutatója.

A barna algák befolyásolják a víz oxigéntartalmát, növelhetik a víz károsanyag-tartalmát, megváltozik általuk a korallzátonyok ökológiai egyensúlya – mondta a szakértő.

A barna alga kedvező körülmények között 18 nap alatt képes megkétszerezni a hosszát.

Mivel Quintana Roóban nagy szerepe van a turizmusnak, a kormány is riadót fújt. Az algavész miatt töröltek már nyaralásokat turisták, ami miatt veszélybe kerülhet több munkahely is a régióban – közölte Maria Beristain, a turizmusért felelős szenátusi bizottság tagja.

Az állam kormányzója szerint már 80 millió pezót (1,2 milliárd forintot) invesztáltak abba, hogy megtisztítsák a vizet és a partokat az algától.

Borítókép: Lassan tényleg ellepik a partot / NICO MAZZANTI / DPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!