okoska

2018.09.18. 17:23

Bottal írt történelmet egy új-zélandi hegyi papagáj (videó)

Ez az első alkalom, hogy a vadonban sikerült dokumentálni ilyen viselkedést.

Első ízben sikerült eszközhasználatot dokumentálni vadon élő madaraknál – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint az Új-Zélandon élő hegyvidéki papagáj, maori nyelven kea, jóval okosabb lehet, mint azt eddig vélték.

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a kizárólag Új-Zéland Déli-szigetén honos, smaragdzöld színű keáról (Nestor notabilis) már régóta úgy vélik a szakemberek, hogy a főemlősökéhez hasonló intelligenciával rendelkezik.

A mostani tanulmányt készítő Matt Goodman pedig néhány évvel ezelőtt – akkor még egyetemistaként – arra lett figyelmes, hogy a Déli-szigeten magasodó Murchison hegyre kihelyezett hermelincsapdákat „megpiszkálták”, és bár gyanította, hogy a hegyvidéki papagájok lehetnek az elkövetők, ennek bizonyítása nem volt egyszerű feladat.

A következő két és fél évben Goodman bedugdosott fadarabkákat fedezett fel több mint 200 dobozcsapdában.

A keák híresek arról, hogy mindent elcsennek, amit kampós csőrükkel, vagy méretes, erős karmaikkal elbírnak. Lyukakat vájnak a sátrakba, és kicsipegetik a gumit az ablaktörlőkből és kocsiajtókból.

A madarak hasonló pusztítást végeztek Goodman kameráival is, amelyeket a csapdák megfigyelésére helyezett ki. Öt készüléket tettek tönkre és tüntették el a memóriakártyákat, mire a férfinak végre sikerült lencse végre kapnia egy elkövetőt.

A felvételen az látszik, ahogy egy kea addig próbálgatja a botocskákat, míg végül talál egyet, amellyel működésbe hozza a csapdát.

Noha számos olyan intelligens madárfaj létezik, amely fogságban megtanul eszközöket használni, ez az első alkalom, hogy a vadonban sikerült dokumentálni ilyen viselkedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!