19 évesen gyilkolt

2018.01.21. 16:44

Börtönben marad Charles Manson legfiatalabb követője

Kalifornia kormányzója ismét elutasította az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Leslie Van Houten, a néhai Charles Manson hírhedt sorozatgyilkos legfiatalabb követőjének feltételes szabad lábra helyezését.

Former Manson family member Leslie Van Houten reacts as members of a California prison board declare her parole dennied, 28 June, 2002, at the California Institution for Women in Corona, California. Van Houten, 52, has served over 30 years in prison for her involvement in the 1969 LaBianca killings. It was her 14th appeal for parole from her life sentence for murder. AFP PHOTO/DAMIAN DOVARGANES/AP POOL / AFP PHOTO / AP POOL / DAMIAN DOVARGANES

Döntését annak ellenére hozta, a kegyelmi kérvényt elbíráló bizottság javasolta a 68 éves nő szabadon bocsátását. Leslie van Houtent különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre.

A tavaly elhunyt Charles Manson sorozatgyilkos követőjeként a nő 19 éves korában társaival meggyilkolta egy kaliforniai boltost és feleségét.

A kormányzó azzal indokolta döntését, hogy Van Houten még most is Mansont hibáztatja a bűncselekmények elkövetéséért – adta hírül a Los Angeles Times.

Jerry Brown kormányzó elismerte, hogy a nő példás magaviseletet tanúsított a börtönben több mint négy évtizeden át, de „a bűncselekmény természete alapot adhat a kegyelem elutasítására még akkor is, ha erős bizonyíték van az elítélt rehabilitációjára és nincs bizonyíték veszélyességére”.

Az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Charles Manson nem vett részt a kaliforniai házaspár 1969. augusztusi meggyilkolásában, de utasította Van Houtent és társait a bűncselekmény elkövetésére. Leslie Van Houten a feleséget, Rosemary Biancát párnával megfojtotta, majd a halott asszonyon még 16 késszúrást ejtett. 1971-ben halálbüntetésre ítélték, de fellebbezés nyomán újratárgyalták ügyét és 1978-ban életfogytiglanit kapott.

A Manson-család áldozatai között volt annak idején Sharon Tate, Roman Polanski rendező állapotos felesége is.

Borítókép: Egy gyilkos tekintete: Leslie Van Houten. AFP PHOTO / AP POOL / DAMIAN DOVARGANES

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!