brit-francia filmszatíra

2018.01.23. 17:06

Betiltották a Sztálin-filmet Oroszországban

Két nappal az országos premier előtt visszavonta az orosz kulturális minisztérium az Armando Iannucci rendezte francia-brit fekete komédia, a Sztálin halála című film forgalmazási engedélyét.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Chris J Ratcliffe

A filmet hétfőn zárt vetítésen tekintették meg orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kultusztárca társadalmi tanácsának tagjai. Többen közülük a film betiltása mellett foglaltak állást. Egyelőre nem világos, hogy a premier lefújása a film végleges betiltását jelenti-e, vagy csak a bemutató elodázását bizonytalan időre.

Az orosz kulturális és politikai élet egyes szereplői – köztük Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendező, az Oroszországi Filmművészek Szövetségének elnöke és Jurij Poljakov író, a Lityeraturnaja Gazeta volt főszerkesztője, a tárca társadalmi tanácsának elnöke – levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztertől, hogy állíttassa le a szerintük kegyeletsértő film bemutatását, és vizsgáltassa meg, hogy az nem hordoz-e szélsőséges nézeteket.

„Nem elég, hogy ez egy olyan alkotás, amelyben nagyon rossz a színészi játék, hanyagok és valótlanok a díszletek, de még meg is rágalmazza hazánk történelmét, egy rosszindulatú és egyáltalán nem helyénvaló, állítólagos 'vígjáték', amely befeketíti a fasizmust legyőző polgáraink emlékét”

- hangzott a keddi keltezésű felhívás.

A levél aláírói szerint a film „olyan információt tartalmaz, amely szélsőségesként értékelhető, és arra irányul, hogy megsértse az orosz (szovjet) ember méltóságát és az embernek a társadalmi és nemzeti hovatartozáson alapuló alsóbbrendűségét propagálja”. A szerzők úgy vélték, hogy a film előzetese sértő módon viszonyul az ország himnuszához (amelynek szövegét egyébként mind annak szovjet, mind pedig orosz változatában Nyikita Mihalkov apja írta).

A levél szerzői szerint a filmnek a sztálingrádi győzelem 75. évfordulóján való kibocsátása „arcul köpése mindazoknak, akik ott elestek, és azoknak is, akik még életben maradtak”.

A filmben, amely a Sztálin halála után kibontakozott hatalmi harc szatírája, más ismert színészek mellett szerepel Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jason Isaacs, Michael Palin, Andrea Riseborough és Jeffrey Tambor.

Az Oroszországban egyelőre betiltott filmszatírát április 12-től vetítik a magyar mozik.

Borítókép: Michael Palin, a film egyik főszereplője a londoni filmbemutatón.

AFP PHOTO / Chris J Ratcliffe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!