gömbölyű cukiság

2019.05.03. 18:00

Bemutatták az újszülött matakókölyköt a fővárosi állatkertben

Négy hete született matakó (háromöves tatu) kölyköt mutattak be pénteken Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Budapest, 2019. május 3. Jobbról a négy hete született matakókölyök (háromöves tatu) anyjával a Fõvárosi Állat- és Növénykert Pálmaházában 2019. május 3-án. A mostani újszülött matakókölyök nõstény, neve egyelõre még nincs. A matakók különlegessége a többi tatufaj között, hogy teljesen, szinte egy szabályos golyóvá össze tudnak gömbölyödni. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A matakók különlegessége a többi tatufaj között, hogy teljesen, szinte

egy szabályos golyóvá össze tudnak gömbölyödni

- mondta el Hanga Zoltán az állatkert sajtószóvivője. A legtöbb tatufaj hasa ugyanis összegömbölyödéskor védtelen marad, ezért veszély esetén félig földbe ássák magukat erős karmaikkal.

A kis matakókölyök kinyújtózva
Fotó: Kovács Attila / MTI

Hozzátette: a Dél-Amerikában őshonos faj a kisebb tatufélék közé tartozik,

súlya felnőttkorban sem haladja meg a kettő kilogrammot, élethossza akár 30-35 év is lehet.

Az állatkert négy évvel ezelőtt kezdett el a matakók tartásával foglalkozni, tavaly született az első matakókölyök, egy hím, Briós, aki azóta már egy franciaországi állatkertben él – emelte ki Hanga Zoltán.

A mostani újszülött matakókölyök nőstény, neve egyelőre még nincs. Ugyanattól az anyától született, mint Briós. A matakókölyköt leginkább a nyitás utáni órákban lehet látni a Pálmaházban, a maradék időt egyelőre fészekben tölti – fűzte hozzá.

Kitért arra is: világszerte összesen 21 tatufaj létezik, a legkisebbek súlya kevesebb, mint egy kilogramm, a legnagyobbé eléri az 50 kilogrammot is. Páncéljuk elcsontosodott bőrből áll, nincs összenőve a csontvázzal. Elsősorban rovarokkal táplálkoznak.

Borítókép: Jobbról a négy hete született matakókölyök (háromöves tatu) anyjával a Fővárosi Állat- és Növénykert Pálmaházában 2019. május 3-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!