utcaművészet

2019.12.21. 19:45

Banksy karácsonyi alkotása látható Betlehem városában

A művet a palesztin városban 2017-ben megnyitott Walled-Off szálloda előtt helyezték el.

A new Christmas-themed artwork dubbed the "Scar of Bethlehem" by secretive British artist Banksy is displayed at his Walled-Off Hotel in Bethlehem in the occupied West Bank on December 20, 2019. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Lövedék áttörte betonfalakkal övezett jászol látható a ciszjordániai Betlehemben, a szokatlan karácsonyi alkotást a titokzatos brit utcaművész, Banksy készítette.

A személyazonosságát titkoló művész A Betlehem sebhelye elnevezésű alkotás pénteki bemutatásán nem vett részt. A művet a palesztin városban 2017-ben megnyitott Walled-Off szálloda előtt helyezték el, amelynek minden szobája az Izrael által emelt betonfalra néz.

A kis betontablók, amelynek falfirkái a békére és a szeretetre szólítanak fel, háttérként szolgálnak egy kis asztalon elhelyezett betlehemhez. A falon látható lövedék ütötte lyuk a betlehemi csillagot jelképezi, alatta Mária, József és Jézus látható egy tehénnel és egy szamárral.

Izrael 1967-ben foglalta el Ciszjordániát a hatnapos háború során, majd 2002-ben kezdte meg a helyenként több méter magas betontömbökből álló kerítés építését, hogy védekezzen a második intifáda (palesztin felkelés, 2000-2005) idején a Ciszjordániából érkező palesztin merénylők ellen.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2004-ben törvényellenesnek minősítette a fal építését.

A konfliktusok, a fal és a Palesztin Területek régóta foglalkoztatják Banskyt. Legújabb alkotásával a keresztény hagyomány által Jézus szülővárosának tartott Betlehemben tartandó karácsonyi ünnepségekhez akart hozzájárulni.

Bansky 2007-ben már járt Betlehemben, akkor számos grafittit festett a kerítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!