Huszonnegyedik óra

2018.04.24. 14:39

Az elefántok bőrére megy a vásár

Az elefántok porrá zúzott bőrét a kínai hagyományos orvoslás egyik alapanyagaként használják gyomorproblémák és bőrfertőzések kezelésére.

Elephant working in a plantation of Teak Burma. Biosphoto / Antoine Boureau

Fotó: Biosphoto

Az ázsiai elefántok bőréből készült termékek iránti kínai kereslet még az elefántcsont-kereskedelemnél is súlyosabb fenyegetést jelent az állatokra nézve, mivel az orvvadászok minden útjukba kerülő ormányost legyilkolnak, nem csupán azokat, amelyeknek agyaruk van – figyelmeztetett kedden egy brit állatvédő szervezet.

Az Elephant Family nevű csoport szerint jelenleg Mianmarban a legsúlyosabb a helyzet, ahol az elmúlt négy évben egyre nagyobb méreteket öltött az ázsiai elefántok bőrének illegális kereskedelme. A szervezet hangsúlyozta, hogy ha a probléma tovább súlyosbodik, akkor az állatok a természetes élőhelyeik felén kipusztulhatnak.

Nyolc évvel ezelőtt négy elefánttetemet találtak a hatóságok a mianmari vadonban, míg három évvel később már 26-ot, 2016-ban pedig 61-et. A délkelet-ázsiai ország kormánya elismerte, hogy voltak évek, amikor az elefántpusztulások aránya elérte a teljes populáció 30, vagy még magasabb százalékát.

Az Ázsiában élő elefántok populációi egyre töredezettebbek és sokan közül törékenyek – mondta Belinda Stewart-Cox, az Elephant Family munkatársa a szervezet bangkoki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: egy olyan kereskedelem, amely kortól és minden egyéb tényezőtől függetlenül minden elefántra veszélyt jelent, pusztító hatással lehet ezen veszélyeztetett, lassan szaporodó állatok kis méretű, szinte védtelen populációira. A szervezet szerint mindez azt is jelenti, hogy az elefántok bőre iránti kínai kereslet még az elefántcsont-kereskedelemnél is súlyosabb fenyegetést jelent az állatokra nézve.

A csoport talált már olyan tetemeket, amelyekről csíkokban hasították le a bőrt, de a közelmúltban olyan állatok maradványait is felfedezték, amelyeket egészben megnyúztak.

Az elefántok porrá zúzott bőrét a kínai hagyományos orvoslás egyik alapanyagaként használják gyomorproblémák és bőrfertőzések kezelésére, de nyakláncok, karkötők és egyéb ékszerek készítéséhez használt gyöngyöket is előállítanak belőle.

Mianmarban legkevesebb kétezer elefánt él vadon és több mint hatezer fogságban. Az ázsiai elefántok populációja 90 százalékkal csökkent az elmúlt évszázadban.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!