nem csak a talaj forró

2019.05.13. 10:48

Ausztrál bennszülöttek fordultak az ENSZ-hez a klímaváltozás miatt

A nemzetközi szervezet először kap ilyen beadványt.

Forrás: Shutterstock

A Csendes-óceán nyugati medencéjében, Ausztrália észak-keleti partjaihoz közel fekvő Torres-szoros szigetein élő őslakosok nyolcfős csoportjának jogi képviselői hétfőn Genfben az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához nyújtják be petíciójukat, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy az ausztrál kormány emberi jogaikat megsértve semmit sem tesz a klímaváltozás hatásainak mérsékléséért.

„Az áradás minden évben egyre magasabb, elárasztja a házakat, földeket és a fontos kulturális helyszíneket. A tengerek emelkedő hőmérséklete elsorvasztja az egészséges tengeri környezetet a szigetek környékén a korallok kifehéredésével és az óceán elsavasodásával” – fogalmaztak a Torres-szorosi szigetek őslakosai a petíciójukban.

Kabay Tamu, a petíciót indítók egyike hozzátette, hogy a klímaváltozás hatásai lakóhelyükön, a kultúrájukat és hagyományaikat őrző közösségeik társadalmi és érzelmi jóllétén csapódnak le.

A szigetlakók azzal vádolják az ausztrál kormányt, hogy nincsenek irányelvei a karbonkibocsátás csökkentésének elérésére,

és továbbra is a fosszilis tüzelőanyagokat felhasználó ipar érdekeit szolgálja.

„A klímaváltozás alapvetően emberi jogi kérdés” – hangsúlyozta Sophie Marjanac, a petíciót képviselő ügyvéd. Mint mondta: Ausztrália nem építette ki az infrastruktúrát, amely megvédené a szigeteket, nem teszi meg a szükséges lépéseket az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, és ezzel világosan megsérti a szigetlakóknak a kultúrájukhoz, családjukhoz és életükhöz való jogát.

Az Ausztrália és Pápua-Új-Guinea között fekvő apró szigetek lakói el akarják érni, hogy Ausztrália csökkentse nullára 2050-ig a szén-dioxidkibocsátást

és adjon 14 millió amerikai dollárt védművek építésére és más olyan intézkedésekre, amelyek lehetővé teszik, hogy az alacsonyan fekvő szigetek a jövőben is lakhatók maradjanak.

A környezetvédelmi ügyekben jogsegélyt kínáló jótékonysági szervezet, a ClientEarth szerint ez az első eset, hogy alacsonyan fekvő szigetek lakói jogi eljárást indítottak egy állam ellen, egyben az első olyan peres ügy, amelyet emberi jogi alapon indítottak Ausztrália ellen a klímaváltozás ügyében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!