élelmes vagy figyelmetlen?

2018.05.08. 20:24

Antik cserépedényekkel díszítette vendéglőjét egy görög férfi

A tulajdonos, ha nem is üzletelt a régiségekkel, de mindenképpen bűnt követett el, mert a talált a régészeti lelet az állam tulajdonát képezi.

Minoan art. The "Cup-Bearer", a figure from the procession Fresco. Original reconstruction from the few fragments found by A. Evans on the Knossos archeological site and now displayed in Herakleion Archeological museum. It shows a young man with long black hair and naked torso carrying a large silver rython, a ceremonial vessel. This is the only life size figure in a minoen fresco whose head and torso are preserved. Herakleion, Archeological museum, Crete. Art Minoen. Detail de la grande fresque "la procession", le porteur de rython (verre d'apparat). Reconstitution effectuee par A. Evans avec des fragments de l'oeuvre originale retrouves sur le site de Cnossos. Unique exemplaire d'une representation minoenne grandeur nature ou la tete et le torse ont ete preserves. Musee archeologique d'Heraklion, Crete.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: F.Buffetrille

Letartóztattak egy görög étterem-tulajdonost, mert tisztázatlan eredetű ókori és középkori cserépedényekkel díszítette vendéglőjét. A törvény szerint minden régészeti lelet az államot illeti Görögországban.

A 32 éves férfit egy hétfői razziában vették őrizetbe, vendéglőjében mintegy 90, jórészt töredékes antik, illetve késő középkori cserépedényt, korsót foglaltak le.

A valószínűleg a tengerből kihalászott, hajóroncsokról származó régiségek kiállítási tárgyként dekorálták az éttermet Parga északnyugat-görögországi tengerparti városban.

A férfit nem gyanúsítják azzal, hogy üzletelt volna a régiségekkel, amelyeknek birtoklásával azonban megsértette a kulturális örökség védelméről szóló törvényt. Ez kimondja, hogy minden, Görögországban talált régészeti lelet az állam tulajdonát képezi.

A vendéglős azt állítja, hogy a cserépkollekciót nagyapjától örökölte, aki a tengerben találta azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!