kifinomult technika

2019.02.26. 06:35

Alaposan megválasztják eszközeiket a csimpánzok

Például különböző hangyákhoz különböző hosszúságú és vastagságú botokat használnak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: bcampbell65

Hosszú távú kutatásának eredményeiről a lipcsei Max Planck Intézet számolt be hétfőn. Szakértői a Varsói Egyetem munkatársaival együttműködve kutatták a Kongói Demokratikus Köztársaság északi részén lévő Bili-Uéré régióban élő kelet-afrikai csimpánzok (Pan troglodytes schweinfurthii) viselkedésrepertoárját.

Thurston Hicks, a tanulmány fő szerzője szerint egy egész eszközkészletet tudtak leírni: kóborhangyák gyűjtéséhez hosszú botokat, a fullánkos hangyák, valamint fullánk nélküli méhek fán lévő fészkében lévő méz gyűjtéséhez rövid botokat használnak az állatok. A Dorylus kohli nevű hangyafaj begyűjtéséhez vékony, rövid botokat, a fullánk nélküli méhek föld alatti fészkeinek eléréséhez pedig stabilabb botokhoz nyúlnak.

Fajtársaikkal ellentétben a kelet-afrikai csimpánzok többek között óriáscsigákat és teknősöket is fogyasztanak.

A csimpánzok kifinomultabb kultúrával rendelkeznek, mint bármely más, nem emberi főemlős.

„Viselkedésük olyan módon változik a trópusi Afrika területén, amely nem mindig magyarázható élőhelyük adottságával” – mondta a kutató. Például kizárólag a nyugat-afrikai csimpánzok néhány populációja használ mogyoró feltöréséhez kő- és fakalapácsot, holott ezeknek a főemlősöknek a teljes elterjedési területén elérhető a kalapács és a mogyoró is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!