különlegesség

2020.11.28. 11:05

A világ legkisebb szitakötőjét gyűjtötték be

A világ legkisebb szitakötőfajának legkisebb ismert példányait, köztük egy mindössze 15 milliméteres felnőtt egyedet találtak Kína délnyugati részén, Szecsuan tartományban.

Forrás: Shutterstock

A csengtui Nyugat-Kínai Rovarmúzeum munkatársai a skarlát törpe (Nannophya pygmaea) tucatnyi példányát gyűjtötték be augusztusban a Lösan városhoz közeli hegyes-völgyes vidéken. Az itt talált szitakötők átlagos testhossza a felnőtt hímek esetében 16,5, a felnőtt nőstények esetében pedig 16 milliméter volt, miközben a skarlát törpék amúgy átlagosan 17-19 milliméter hosszúak.

A 15 milliméteres felnőtt egyed valószínűleg a világ legkisebb dokumentált szitakötője

– közölte Csao Li, a múzeum kurátora. A korábban ismert példányok között nem akadt 17 milliméteresnél apróbb.

A szakember szerint a világrekorder szitakötőket egy magas hegyek övezte szurdokban találták, amely a faj legészakibb ismert élőhelye Kínában. Az itteni populáció a magas hegyek miatt elszigetelődhetett környezetétől és az idők folyamán saját testalkatot ölthetett – vélte Csao Li.

A Nannophya pygmaea a legkisebb faja a főleg Délkelet-Ázsiában és Kína trópusi vidékein előforduló egyenlőtlen szárnyú szitakötőknek.

A világon mintegy 5000 szitakötőfaj létezik, Kínában csaknem ezerféle, több, mint a világ bármely más országában – mondta a csengtui múzeum kurátora.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!