politikai ok miatt?

2021.06.23. 11:00

A „veszélyben lévő” világörökségi helyszínek közé kerülhet az ausztrál Nagy-korallzátony

A „veszélyben lévő” világörökségi helyszínek közé kellene sorolni az ausztrál Nagy-korallzátonyt az ENSZ illetékes bizottsága szerint, amelynek keddi javaslattervezetét felháborodással fogadta Ausztrália.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága az éghajlatváltozás hatásainak ellensúlyozására irányuló erőfeszítések felerősítésére szólította fel Ausztráliát.

A Nagy-korallzátony a világ legkiterjedtebb korallzátony-ökoszisztémája, amely rendkívül megsínylette az elmúlt években három tömeges korallfehéredést is okozó óceáni hőhullámokat.

Sussan Ley ausztrál környezetügyi miniszter szerint a bizottság a zátony megóvására és gondozására irányuló, tudományos alapokon nyugvó stratégiák megfelelő értékelése nélkül fogalmazta meg javaslattervezetét.

Közleményében hozzátette: „egyetértek azzal, hogy a globális éghajlatváltozás jelenti a legfőbb fenyegetést a világ korallzátonyaira, ugyanakkor szerintünk nem helyes dolog a világ legjobban kezelt zátonyát egyedüliként a veszélyben lévő helyszínek listájára átsorolni”.

Ley és Marise Payne ausztrál külügyminiszter telefonon beszélt Audrey Azoulay-jel, az UNESCO vezérigazgatójával, hogy kifejezzék nemtetszésüket a bizottság eljárását illetően.

„Egyértelműen politikai okok vannak a háttérben”

– mondta Ley, de nem bocsátkozott részletekbe. Egy kormányközeli forrás szerint azonban Canberra úgy véli, hogy Kína – a bizottság elnöke – a felelős a döntésért, amelynek hátterében a két ország közötti feszültség áll.

Ley szerint az ENSZ ráadásul a közelmúltban éppen arról biztosította az országot, hogy ilyen javaslat nem fog születni a zátonyra vonatkozóan a világörökségi bizottság júliusra meghirdetett kínai találkozóját megelőzően.

Ausztrál környezetvédelmi csoportok szerint ugyanakkor a javaslat hátterében nem politikai okok állnak, hanem Ausztrália egyértelműen nem tesz eleget a korallzátony megóvásáért, különösen az éghajlatváltozás tekintetében.

Az ország évek óta küzd azért, hogy az egyik legfőbb turistalátványosságának számító és több ezer munkahelyet biztosító Nagy-korallzátony ne kerüljön fel a „veszélyben lévő” helyszínek listájára, ami akár világörökségi státuszának elvesztéséhez is vezethet.

A veszélyeztetett világörökségi helyszínek listája jelenleg 53 nevet tartalmaz.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!