sokszínűségmentesen

2021.02.26. 15:33

A T-Rexek már kamaszkorukban is uralták a közösséget

A kutatók megállapították, hogy azokban a dinoszauruszközösségekben, amelyekben az óriási ragadozók, éltek, alig akadtak közepes termetű húsevők.

3D rendering of Tyrannosaurus Rex facing off against a Triceratops herd in Hell Creek about 67 million years ago.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Herschel Hoffmeyer

A nagytestű húsevő dinoszauruszok, úgy mint a Tyrannosaurus rexek kamaszkorú kicsinyei kiszorították a dinoszauruszközösségekből a riválist jelentő, közepes termetű fajokat – állapították meg amerikai kutatók.

„A dinoszauruszközösségek olyanok voltak, mint egy bevásárlóközpont szombat délután: telis-tele tinédzserekkel” – mondta Kat Schroeder, az Új-Mexikói Egyetem munkatársa, a Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezetője. „Ők tették ki egy-egy faj egyedeinek jelentős hányadát és nagy hatással voltak a közösségek számára elérhető erőforrásokra” – tette hozzá a szakember.

A fosszilis maradványok korlátozottsága ellenére is látszik, hogy a dinoszauruszok nem voltak kifejezetten sokszínűek: csak mintegy 1500 fajuk ismert, miközben a ma élő emlős- és madárfajok száma több tízezerre rúg.

A 252 millió évvel ezelőtt kezdődő és 66 millió évvel ezelőtt véget érő mezozoikumban a nagytestű, egytonnás dinoszauruszok fajainak száma jóval meghaladta a kevesebb mint 60 kilogrammot nyomó fajokét.

Néhány kutató elmélete szerint mivel még a leghatalmasabb dinoszauruszok is „apró kölykökként” kezdték az életüket, különböző erőforrásokra lehetett szükségük, ahogy növekedtek, elfoglalva az ökoszisztémákat, ahol a kisebb termetű fajok egyébként remekül boldogultak volna.

Ennek az elméletnek a teszteléséhez Schroeder és kollégái a világ különböző részein lévő, fosszíliákban gazdag lelőhelyekről származó adatokat, köztük több mint 550 dinoszauruszfajra vonatkozó információkat elemeztek, csoportosítva a fajokat a testméretük, valamint aszerint, hogy hús- vagy növényevők voltak.

Megállapították, hogy azokban a dinoszauruszközösségekben, amelyekben megatheropodák – óriási ragadozók, mint a T-rex – éltek, alig akadtak közepes termetű húsevők. „Van egy szembetűnő rés – elenyésző számú 100 és 1000 kilogramm közötti húsevő dinoszaurusz élt azokban a közösségekben, amelyekben voltak megatheropodák” – magyarázta Schroeder.

Ezt a rést a jelek szerint a kamaszkorú megatheropodák jelenléte okozta, amelyek kölyökkutya-méretű apróságokként kezdték az életüket, majd „kegyetlen tinédzserekké” váltak, mielőtt elérték a felnőttkort.

A szakemberek konklúzióját alátámasztja a dinoszauruszok sokszínűségének változása az idő előrehaladtával. A 200 millió éve kezdődő és 145 millió éve véget érő jura időszak közösségeiben kisebb rések voltak, míg az azt követő kréta időszak közösségeiben már nagyobbak.

Ennek az az oka, hogy a jura időszakbeli tinédzser megatheropodák szinte akkorák voltak, mint a felnőtt példányok, és több volt a növényevő szauropoda, amelyet elejthettek. A kréta időszakot ugyanakkor teljes mértékben a tirannoszauruszok és az abeliszauruszok uralták, amelyek méretüket tekintve rengeteget változtak a felnőtté válásuk során.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!