olasz kezdeményezés

2019.12.04. 22:00

A szellemi kulturális örökség része lesz az eszpresszó kávé

Két éve a nápolyi pizzakészítés művészete is felkerült a listára.

Forrás: Shutterstock

A világ szellemi kulturális örökségének részévé akarja nyilvánítani az eszpresszó kávét Olaszország, amely szerint „az eszpresszó az olasz gasztronómiai kultúra kifejeződése, amely védelmet élvez”.

Az eszpresszó jelölését az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi kulturális örökség listájára kedden terjesztették elő az olasz parlamentben. Eszerint létrehoztak egy konzorciumot a hagyományos olasz eszpresszó védelmére.

„A pörköléstől a kávégépek gyártásáig az egész láncolatot képviseljük. Véleményünk szerint az eszpresszókészítés minden fortélyának az UNESCO-listán van a helye. Ezzel az eszpresszó minőségét akarjuk oltalmazni” – magyarázta Andrea Pascale, az előterjesztés szervezője Rómában. Pascale szerint a kávétermelés az olasz kultúra és gazdaság egy fontos szegmense.

Két éve a nápolyi pizzakészítés művészete is felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!