vassárkány

2019.10.06. 09:39

A szárnyas őshüllők csúcsragadozóját találták meg Ausztráliában

A nagyjából 96 millió évvel ezelőtt élt, eddig ismeretlen pteroszaurusz több mint négyméteres szárnyfesztávolságú volt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pavel Chagochkin

A repülő őshüllő fosszíliájára még 2017-ben bukkant rá egy helyi farmer a Queensland állambeli Winton formáció északkeleti peremén. A férfi értesítette a Dinoszauruszok korának Ausztráliai Múzeumát (AAOD), amelynek munkatársai megkezdték a lelőhely feltárását.

Az ásatások során az Ausztráliában valaha feltárt legteljesebb pteroszaurusz-fosszília került a felszínre: a szakemberek megtalálták az állkapocs, a koponya és a csontos taréj jelentős részét, öt hátcsigolya töredékeit, nyolc végtagcsontot, továbbá negyven töredékes és teljes fogat.

A kutatók a Ferrodraco lentoni, vagyis a Lenton vassárkánya nevet adták az újonnan felfedezett fajnak Winton város néhai polgármestere, Graham Lenton után.

A múzeum paleontológusa, Adele Pentland szerint a pteroszauruszok halevők voltak és az újonnan felfedezett faj egyedei is a Winton térség folyóiban és tavaiban élő halakkal táplálkozhattak.

„Nagyjából négyméteres szárnyfesztávolságával a Ferrodraco igazi szárnyas csúcsragadozó lehetett 96 millió évvel ezelőtt” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy akkoriban Winton régiója egy beltenger déli partján terült el.

Pentland emlékeztetett, hogy a pteroszauruszok nem dinoszauruszok voltak, hanem olyan őshüllők, amelyek az evolúciós családfa egy másik ágán fejlődtek, és a dinoszauruszok nagyjából 150 millió évig tartó időszaka az ő virágkoruknak is számított. Fosszíliáik azonban rendkívül ritkák, mivel csontjaik üregesek voltak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!