ritka baleset

2018.05.15. 15:34

A légnyomáskülönbség majdnem kiszippantotta egy kínai gép pilótáját

A biztonsági övnek köszönhetően a másodpilóta karcolásokkal megúszta a különleges kalandot.

This photo taken on May 14, 2018 shows employees checking a Sichuan Airlines Airbus A319 after an emergency landing, as a broken cockpit window (L) is covered, in Chengdu in China's northwestern Sichuan province. The pilot who made an emergency landing in southwest China after a broken cockpit window sucked his co-pilot halfway out of the aircraft was hailed as a "hero" on May 15 by astonished citizens. All 128 people aboard the Airbus A319 of Sichuan Airlines survived the ordeal.

Forrás: AFP PHOTO

Utazómagasságon betört a Sichuan Airlines kínai légitársaság egyik gépe pilótafülkéjének ablaka egy belföldi járaton, és a légnyomáskülönbség félig kiszippantotta a másodpilótát, csak a biztonsági öv tartotta meg. A kapitány nehézségek árán biztonságosan leszállította a gépet – jelentette kedden a helyi média.

Az Airbus A319-es típusú gép a közép-kínai Csungkingból tartott a tibeti fővárosba, Lhászába, amikor csaknem 10 ezer méteres magasságon megrepedt a pilótafülke egyik ablaküvege, és hangos durranással betört – mondta el a csengtui gazdasági napilapnak nyilatkozva Liu Csüan-csien kapitány. A fülkében lecsökkent a nyomás, leesett a hőmérséklet, minden tárgy szanaszét repült, óriási volt a zaj, rázkódott a repülőgép, és emiatt nem lehetett leolvasni a műszereket – tette hozzá. A gép Csengtuban hajtott végre kényszerleszállást.

A kínai polgári légiforgalmi hatóság közlése szerint a másodpilótának a karcolásokon túl még annyi baja esett, hogy kificamodott a csuklója. Megsérült a személyzet egy harmadik tagja is, de a 119 utas közül senkinek nem esett bántódása.

A baleset ügyében a hatóságok vizsgálatot indítottak.

A repülőgépek pilótafülkéjének ablaka rendszeresen megrongálódik madárral történt ütközés vagy villámlás miatt, de ritkán fordul elő, hogy az egész ablak betörik – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Bortókép: Az Airbus A319-es típusú gép pilótafülkéjének egyik ablaküvege 10 ezer méter magasan megrepedt, majd hangos durranással betört

Forrás: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!