Járvány

2020.04.21. 19:20

A koronavírus nyomait fedezték fel a francia főváros vízhálózatában

A városvezetés szerint aggodalomra semmi ok, mert a szennyezés az ivóvizet nem érinti, a Covid-19-et tartalmazó vizet „csak” az utcák mosására és szökőkutakban, parkokban használták.

PARIS, FRANCE - MARCH 13: People wear medical masks within precautions against coronavirus in front the Eiffel tower in Paris, France on March 13, 2020. Geoffroy Van Der Hasselt / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency / AFP

Fotó: Geoffroy Van Der Hasselt

Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo jelentette be a megdöbbentő hírt, amely szerint a francia főváros vízhálózatában az új koronavírus, vagyis a SARS-CoV-2 nyomait fedezték fel – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Igaz, nem a lakosság által fogyasztott ivóvízről van szó, hanem arról a hálózatról, amelyben az ivásra nem alkalmas víz van, ezt szokták például az utcák tisztításához használni. A vízügyi laboratórium az általa megvizsgált 27 minta közül négyben megtalálta a vírus nyomát, ezért a városvezetés elővigyázatosságból azonnal felfüggesztette a hálózat használatát, elmondták továbbá, hogy a lakossági vízellátást egy másik, ettől teljesen független hálózatról biztosítják, így aggodalomra semmi ok, az ivóvíz nyugodtan fogyasztható.

Párizsban két egymástól független vízhálózat van, egy ivóvíz- és egy úgynevezett nyersvízhálózat,

de mindkét rendszer meglehetősen régi, még a 19. században építették. A nyersvízhálózat vizét a Szajnából nyerik, ezt parkok öntözésére, utcák mosására és szökőkutakhoz használják, de a nyilvános parkok jelenleg le vannak zárva a lakosság elől.

Célia Blauel, Párizs főpolgármester-helyettese a Franceinfonak elmondta, hogy egészen kis mértékű szennyeződésről van szó, majd hozzátette, hogy

a WHO hivatalos állásfoglalása szerint a koronavírus ivóvízzel nem terjed, de amúgy a francia főváros ivóvizét mindenféle vírus ellen kezelik, különböző technológiák segítségével.

A Francebleu kérdésére a párizsi vízügyekkel foglalkozó „Eau de Paris” illetékese elmondta, hogy az ivóvíz kockázat nélkül fogyasztható, és attól sem kell tartani, hogy fennakadás lesz az ivóvízellátásban.

Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo amúgy rendkívüli óvintézkedésekkel készül a május 11-től életbe lépő kijárási tilalom feloldására, eszerint kézfertőtlenítőt helyeznének el a nyilvános helyeken, stadionokban, uszodákban és az iskolákban, a tömegközlekedésen utazók pedig ingyenes mosható textilmaszkot kapnak, mivel május közepétől kötelező lesz a maszk viselése a tömegközlekedésen utazóknak, a polgármester elmondása alapján ezek az intézkedések mintegy hárommillió euróba kerülnek majd a francia fővárosnak.

Borítókép: Járókelők orvosi maszkban a párizsi Eiffel-toronynál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!