öngól

2020.02.22. 14:24

A környezet nevében tönkretették a Cambridge-i Egyetem pázsitját (videó)

A „polgári engedetlenséget” gyakorló klímaaktivisták számos radikálisnak tűnő akcióval hívták már fel magukra a figyelmet, viszont a legtöbb esetben erősen megkérdőjelezhető az akció mögötti üzenet. Nincs ez másként azokkal az aktivistákkal sem, akik a környezet nevében tönkretették a Cambridge-i Egyetem zöld pázsitját.

A V4NA Hírügynökség adta hírül, hogy egy maroknyi aktivista az Extinction Rebellion anarchista szervezet színeiben

egy szivárványos zászló alatt túrja fel és árkolja körbe a cambridgei Trinity College szépen gondozott pázsitját.

Ez látható a videón, ami bejárta a közösségi médiát, miután

a szervezet aktivistái a környezetvédelem érdekében tönkretették az egyetem parkját.

Sokan meg is kérdőjelezték, hogy hogy lehet a zöldítés nevében zöldet pusztítani, de a kérdésre a szervezet skót ága szolgált válasszal: „A szépen gondozott pázsit, csak zöld sivatag”. A szervezet ugyanakkor azzal indokolta akcióját, hogy állításuk szerint az egyetem olajcégeket támogatott.

Nem ez volt az első megkérdőjelezhető megmozdulása a szervezetnek, hiszen

először azzal híresültek el, hogy úttorlaszokkal leállították a londoni forgalmat csúcsidőben, hogy felhívják a figyelmet a légszennyezésre.

Ez azért érdekes, mert a Surrey Egyetem kutatása szerint, már a jelzőlámpák forgalomlassító hatása is növeli a gépjárművek károsanyag kibocsátását. Ezen védjegy-akciójukat szintén megismételték Cambridgeben, amivel nem csak a forgalmat, de

egy helyszínre siető mentőautót is megállítottak, aminek emiatt kerülőt kellett tennie.

A mentőautót sem engedték át az XR aktivistái

A rendőrség Twitter-oldalán közzétette az úttorlasz tényét, de óriási kritikaáradatot is kapott, amiért nem számolta fel azt, ahogy a törvény előírná.

Szintén komikus jelenet volt, amikor tavaly októberben, az XR aktivisták megállították a londoni metrót, hogy tiltakozzanak a szén-dioxid kibocsátása miatt, úgy, hogy felmásztak a tetejére. Miután a munkába siető tömeg lerángatta őket a szerelvényről egy nő meg is kérdezte tőlük, hogy „Tényleg ilyen ostobák vagytok?”, majd rámutatott, hogy a metró elektromos, ami belefolytotta a szót az addig kiabáló aktivistákba és értetlenül álltak a kijelentés előtt.

Nem ez volt az egyetlen eset, amikor elektromos járművek ellen tüntettek, hiszen decemberben egy aktivista méhecskének öltözve ragasztotta magát egy busz oldalára, amiről nem sokkal később kiderült, hogy elektromos, miközben társai – szintén méhecske jelmezben – szlogeneket kántáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!