Járvány

2020.03.24. 20:47

A kijárási tilalom ellenére is dugig voltak a metrószerelvények Londonban (videó)

Egy ilyen helyen szakértők szerint felettébb könnyen tud terjedni az új típusú koronavírus is.

Forrás: Shutterstock

Kedd reggelre különös üzenet érkezett a brit állampolgárok telefonjaira a kormánytól.

Az üzenet szerint mindenkinek otthon kell maradni az új szabályok értelmében, hiszen ezzel tudják megóvni a nemzeti egészségügyi szolgálatot (NHS) és az emberek életét is

írja a V4NA hírügynökség.

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn este jelentette be a televízióban, hogy azonnali hatállyal kijárási tilalmat vezetnek be egész Nagy-Britanniában, legalább három hétre.

Eszerint az emberek például csak nagyon szükséges esetekben hagyhatják el az otthonaikat, nem lehet köztereken kettőnél több fős csoportokban lenni, az intézkedések betartását pedig a rendőrök kikényszeríthetik.

Bezárnak azok az üzletek is, amelyek nem a mindennapi élethez elengedhetetlen dolgokat árusítanak, például a ruhaboltok.

Az új szabályok meghozatalára azért is volt szükség, mert sok más európai néphez hasonlóan a britek sem fogták fel a koronavírus-járvány súlyosságát. A hétvégi jó időben például rengetegen özönlöttek ki a parkokba és a tengerpartra, mit sem törődve a veszélyhelyzettel.

A hétfőn bejelentett intézkedések azonnal érvénybe léptek, azonban nagyon úgy tűnik, hogy az emberek nem tudtak még teljes mértékben alkalmazkodni az új helyzethez.

Több kép és videó is megjelent ugyanis a közösségi médiában, amin az látszik, hogy a londoni metró kedd reggel ugyanolyan tömött volt, mint egy átlagos napon, az emberek egymás hegyén-hátán álltak.

Egy ilyen helyen pedig szakértők szerint felettébb könnyen tud terjedni az új típusú koronavírus is. Erre egy egészségügyi dolgozó is felhívta a figyelmet, akinek szintén a metrón kellett utaznia a munkahelyére.

Londoners still pack on to Tube today despite Boris Johnson’s orders to stay home pic.twitter.com/mL4mh2IIuk

Nigel Farage, a Brexit párt vezetője azt a kérdést tette fel, hogy

továbbra is érkezni fognak-e a repülők más országokból Nagy-Britanniába, tekintve, hogy a nyitott határok elvét még nem szabályozták.

Farage korábban arról is beszélt, hogy a britek nem képesek tanulni az olaszok esetéből. Azon a napon ráadásul, amikor bejelentették Lombardia lezárását, még 17 repülő érkezett meg a szigetországba Milánóból és az utasok egyikét sem ellenőrizték. A Brexit párt vezetője szerint nehezen lehet elvárni az emberektől, hogy tartsák tiszteletben a kormány intézkedéseit és ne érintkezzenek senkivel, miközben továbbra is érkeznek a nemzetközi repülőjáratok.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!