Egy új kutatás szerint

2020.03.21. 16:00

A jégkorszakok akkor értek véget, amikor a Föld tengelyének szöge nőtt

A tudósok továbbra is kutatják, milyen gyakoriak a periódusok és milyen hamar várhatjuk a következőt.

Forrás: Shutterstock

Egy új ausztrál tanulmány szerint az elmúlt egymillió év jégkorszakai akkor értek véget, amikor a Föld tengelyének szöge nagyobb lett.

Ilyenkor a hosszabb és melegebb nyarak elolvasztották az északi félteke jégtakaróit, a Földön interlgaciális, vagyis jégkorszakok közötti melegebb időszakot idézve elő. Ezt tapasztaljuk az elmúlt 11 ezer évben

- írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Az 1800-as évek közepe óta gyanítják a kutatók, hogy

a Föld pályája geometriájának változásai állnak a jégkorszakok kezdete és vége hátterében.

Abban voltak bizonytalanok, hogy a pálya melyik tulajdonsága a legfontosabb.

A Science tudományos lap aktuális számában közölt tanulmány annyival jutott közelebb a jégkorszakok elmúlásának rejtélyéhez, hogy megállapította, mivel kapcsolatos a befejeződésük.

A kutatócsoport olaszországi cseppkőbarlangok és a portugál parti vizekből vett óceáni üledékminták adatait vetette össze.

A cseppkövek növekedési rétegeiből ugyanazokat a változásokat azonosították, mint az óceáni üledékből. Ez lehetővé tette, hogy a cseppkövek koráról szóló adatokat az üledékre alkalmazzák, mert az utóbbi korát nem lehet meghatározni.

A radiometrikus kormeghatározás új technológiájával a nemzetközi kutatócsoport két olvadási időszakot állapított meg, az egyik a 960 ezer, a másik a 875 ezer évvel ezelőtt véget ért jégkorszaké.

A két olvadási időszak kezdete egybeesik a Föld tengelyferdesége szögének növekedésével.

A növekedés melegebb nyarakat hozott azokon a területeken, ahol az északi félteke jégmezői húzódtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!