lakberendezés

2021.07.03. 08:40

A dekorálás művészete: milyen képeket válasszunk a falra?

A lakás dekorációjának alapvető elemei a falakon látható képek. Sok darab harmonikusan belesimul az enteriőr hangulatába, színvilágába, ám némelyik olyan karakteres, hogy hozzá igazodik az adott tér berendezése.

Forrás: Shutterstock

Az ideális összkép

Amikor képet keresünk egy helyiségbe, vegyük figyelembe a bútorokat, a függönyöket, szőnyegeket, ezek színét és anyagát. Gyakran az is elég, ha a keret harmonizál a környezettel. Amennyiben szeretnénk, hogy egy kép a középpontba kerüljön, kontrasztba állíthatjuk a többi színnel. Kiegészítő dizájnelemekkel tovább erősíthetjük a képek hatását – írja a Lakáskultúra.

Rögzített emlékek

A legtöbben a fényképekre gondolnak először a falak dekorációja kapcsán. Közkedveltek a családi képek, amelyektől személyessé válik a szoba, de emellett sok más lehetőség kínálkozik.

Profi alkotások

Ha nem ragaszkodunk a saját fotóinkhoz, megbízhatunk egy tapasztalt szakembert, hogy választott témában készítsen fényképeket, például szép épületekről vagy természeti jelenségekről. A nagy felbontás miatt akár hatalmas méretben is kinyomtathatjuk a profi alkotásokat.

Manapság fényképek millióit kínálják a stockfotó-oldalak. Nem túl nagy összegért igen jó minőségű képeket tölthetünk le, aztán tetszőleges nagyságban vászonra, fotópapírra, illetve posztertapétára printelhetjük.

Poszterek és plakátok

Kerülhet a falra poszter, egy frissen bemutatott film vagy egy emlékezetes kiállítás plakátja, esetleg aukción vásárolt régi darabok – utóbbiak nemegyszer komoly művészi értékkel bírnak.

Műtárgy a falon

Széles a skála a festmények terén. Személytelenségük miatt jól használhatók az absztrakt festmények, de ha értéket akarunk látni a falon, inkább a képzőművészeti galériák kínálatából válogassunk. Amennyiben több pénz áll a rendelkezésünkre, érdemes részt venni aukciókon, hiszen jó befektetés is egy műalkotás, amely a falat díszíti.

Örökölt darabok

Persze fordított helyzet szintén elképzelhető: például amikor családi örökségként egy karakteres festmény kerül a lakásba. Ilyenkor akaratlanul a domináns műalkotáshoz igazítjuk a fal színét, sőt a bútorzatot.

Számos lehetőség áll előttünk: egy minimalista térben kétségtelenül erőteljesebb egy klasszikus tájkép hatása, de megeshet, hogy a ’30-as évekből származó art deco kép arra fog ösztönözni, hogy elinduljunk a régiségkereskedésekbe ebből az időszakból származó bútorokat keresni. Sokszor a középponti festmény színei határozzák meg az enteriőr textiljeit, falszíneit.

Ha másra vágynánk…

… akkor kereshetünk a falakra egyedi gyűjteményt, valamilyen sorozatot is, képregények oldalait, régi újságok címlapjait, préselt növényeket, képeslapokat, esetleg térképeket is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!