Japán

2018.05.07. 14:32

3D-nyomtatóval a műkincstolvajok ellen

A Wakayama Gimnázium tanulói az iparművészeti fakultáció keretein belül készítik el a szobrokat, amelyeket aztán templomoknak ajándékoznak.

Students take pictures of Buddhist statue at Wakayama Technical High School in Wakayama on June 23, 2017. Many Buddhist statues in the prefecture were stolen in 2010 and 2011. Due to the aging of local residents and more temples without chief priests of their own, it has become difficult for some temples to maintain and manage their property. To avoid thefts, the Wakayama Prefectural Museum now keeps Buddhist statues that temples cannot maintain and have been entrusted to the local museums. They have asked the high school to create replicas of the statues to be placed at those temples, instead. Since the autumn of 2012, students of the industrial design course have created replicas of Buddhist statues using a 3-D printer as part of practical work training.( The Yomiuri Shimbun )

Fotó: The Yomiuri Shimbun

A buddhaszobrok eltűnése komoly probléma Japánban. Csak Wakayama városában 160-nak veszett nyoma 2010 és 2011 között. Az élelmes japánok a modern technológiához fordultak segítségért: 3D-nyomtató segítségével készítik el a köztéri- és templomi szobrok replikáit, hogy ezáltal az eredeti, értékes szobrokat biztonságban tudhassák – adta hírül a buddhafm.

A Wakayama Gimnázium tanulói az iparművészeti fakultáció keretein belül készítik el a szobrokat, amelyeket aztán templomoknak ajándékoznak. Így a diákok értékes munkatapasztalattal gyarapodnak, a templomok pedig pénzt takaríthatnak meg, hiszen a 3D-nyomtatóval előállított szobrok olcsóbbak, mintha szobrász készítené el őket.

Az első ilyen replika hat hónapnyi munka után, 2015-ben készült el. A templomok visszajelzéseit minden esetben kikérik, hogy az elkészült műalkotások minél jobban megfeleljenek az elvárásoknak. Idáig 25 szobor készült el a gimnázium műhelyében.

Fotó: AFP

A munka az eredeti szobor 3D-mintavételével kezdődik. Ezután a diákok rögzítik azokat az adatokat, amiket a 3D-szkenner nem képes érzékelni. A munka utolsó és legnehezebb feladata a festés. Az elkészült másolatnak lehetőleg a megtévesztésig hasonlítania kell az eredetire.

Japánban napról napra nő a kereslet ezekre a másolatokra. A pénzügyi előnyök mellett olyan alkalmazásra is lehetőséget adnak, mint például a tapogatható kiállítás a látássérültek számára.

Borítókép: munkában a Wakayama gimnázium tanulói. AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!