Egyedi érték

2019.02.14. 20:00

230 éves Valentin-napi levelet árvereztek el

A kézzel írt, a világ legrégebbijének számító szerelemnapi üdvözletért 2,5 millió forintnak megfelelő összeget fizetett egy londoni vásárló.

Forrás: Shutterstock

A világ legrégebbi Valentin-napi üdvözlőkártyája hétezer fontért (2,5 millió forintért) kelt el egy derbyshire-i árverésen. A kézzel írott, 230 éves üdvözletet eredetileg 300-400 font (108 ezer-145 ezer forint) közötti kikiáltási áron kínálta a Hansons aukciósház. A kártya végül hétezer fontot ért egy londoni vásárlónak – írta a BBC News csütörtökön.

Az 1790-es keltezésű szerelmes üdvözletet Jakki Brown vásárolta meg, egy londoni üdvözlőlap-magazin főszerkesztője.

Mint elmondta, nagyon izgatott volt, nehogy más vigye el előle a kártyát. „Számomra ez a Valenti-napi üdvözlet gyönyörű példája egy el nem múló brit hagyománynak. Sohasem válok meg tőle” – hangsúlyozta.

Charles Hanson, az aukciósház vezetője elmondta, hogy akkor bukkant a különlegességre, amikor egy 1949 és 1990 közötti, a viktoriánus és a György-korszakból származó kártyagyűjtemény darabjait becsülte fel.

„Isten veled édes galambom. Csak a tiéd a szerelmem. És ha nem leszel az enyém, sohasem találok nyugtot”

- írta az egykori szerelmes a kártyán, amely Hanson szerint a világ legrégebbi fennmaradt Valentin-napi üdvözlete. A legkorábbi angol nyelvű Valentin-napi levél 1477-ből származik.

Nagy-Britanniában a 17. századtól ünneplik a Valentin-napot. A 18. század közepétől már közkeletű szokás volt, hogy a barátok, szerelmesek kis ajándékkal vagy kézírásos üzenettel fejezték ki egymáshoz való ragaszkodásukat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!