ENSZ-jelentés

2022.09.08. 12:50

Csökkent a világon a várható élettartam, az oktatásban töltött idő, a jövedelem

Az elmúlt két évben tíz országból kilencben több évtizedes fejlődést vetett vissza a várható élettartam, az oktatás és a gazdasági jólét terén a világjárvány – állapította meg az ENSZ csütörtökön közzétett jelentése.

Csökkent a várható élettartam is

Fotós: Shutterstock

Az emberi fejlettségi index (Human Development Index, HDI) című jelentést először 1990-ben készítették el, hogy a GDP-nél (bruttó hazai termék) alkalmasabb, több tényezőből álló mutatóval mérjék a jólétet.   

Először fordult elő, hogy két egymást követő évben – 2020-ban és 2021-ben – is romlottak a számok, ami visszatérést jelent a 2016-os szintre. A világ öt évvel marad le a fejlődésben, és az ENSZ attól tart, az ukrajnai háború tovább ront a helyzeten. 

A jelentés szerint 2021-ben Svájc volt a világ éllovasa 84 éves várható élettartammal, az oktatásban töltött áltagosan 16,4 évvel és 64 475 svájci frankkos (26 millió forint) medián éves fizetéssel.   

A skála túlsó végén Dél-Szudán helyezkedik el, ahol 55 év a várható élettartam, a helyiek átlagosan mindössze 5,5 évet töltenek iskolában, és évente 768 dollárt (304 ezer forint) keresnek.

Címkék#ENSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!